Keď telo z ničoho nič prepadne zimnica: Pred čím vás organizmus varuje?

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-22 15:30:00

Trasiete sa ako osika? Zrejme vám ako prvé napadne, že na vás niečo lezie! S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o vírusové alebo bakteriálne ochorenie, no existujú aj výnimky z tohto pravidla. Má tento prejav pre organizmus nejakú výhodu?

Keď vás oziaba celé telo od chodidiel až po posledný vlas na hlave, zrejme vám nebude do spevu. Zimnica alebo triaška býva obyčajne príznakom začínajúceho ochorenia, napríklad chrípky. Často tiež zvykne byť sprevádzaná zvýšenou teplotou.

Čítajte viac: Najklamlivejší mýtus o chrípke: Pravda o tom, či vírus zahubí mrazivé počasie!

Prečo sa vlastne pri chorobe trasieme od zimy? Podľa nemeckého magazínu Stern.de ide o telesný prejav, ktorého účelom je eliminovať počet patogénov, ktoré napadli organizmus. Tento proces riadi časť mozgu zvaná hypotalamus, ktorá reguluje produkciu tepla.

Nehostinné podmienky pre vírus

V ideálnom prípade by telesná teplota nemala presiahnuť 37,5 stupňa Celzia. Keď však telo napadne ochorenie, obrannou reakciou je zvýšenie telesnej teploty, resp. produkcia väčšieho množstva tepla. Do procesu sa zapoja svaly, krvné cievy sa stiahnu, cez pokožku sála menej tepla. Keďže väčšine patogénov sa v tele darí pri normálnej telesnej teplote, úlohou zvýšenej teploty je vytvoriť podmienky, v ktorých ich imunitný systém rýchlejšie zničí.

Kedy vyhľadať lekára?

Keď je zimnica sprevádzaná vysokou horúčkou, malátnosťou, bolesťou brucha, hnačkou či zvracaním, mali by ste vyhľadať lekára. Silná triaška tiež môže byť príznakom otravy krvi, zápalu pľúc, bakteriálneho zápalu srdcových chlopní alebo zápalu obličiek. Objavuje sa aj pri otrave alebo výraznej alergickej reakcii.

Ak je zimnica sprievodným prejavom bakteriálneho ochorenia, zastavia ju antibiotiká. „Chrípkovú“ zimnicu by ste mali vyležať doma v teple. Produkciu tepla môžete ešte viac podporiť tak, že sa zababušíte do teplej deky a ľudovo povedané, poriadne sa „vypotíte“.

Fotogaléria


Tagy:
zimnica triaška

2019-09-22 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com, Thinkstock.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia