Prekvapivý dopad pitia alkoholu na dĺžku života: Nečakané odporúčanie lekárov

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-23 15:30:00

Na pitie alkoholu, aj keď len v malých množstvách, existujú dva pohľady. Prvý už dlhé roky striedme pitie alkoholu odporúča, v malých množstvách dokonca častejšie, a druhý ho považuje za nebezpečný zvyk vzhľadom na všeobecné riziká plynúce z jeho pitia. Nová štúdia prichádza s prekvapivým zistením.

Podľa novej štúdie Washington University School of Medicine v St. Louis môžu piť malé množstvá alkoholu aj ľudia trpiaci srdcovým zlyhávaním. Dokonca by im striedme pitie alkoholu mohlo prinášať zdravotný prospech.

Čítajte viac: Neverte tomu, že nenafúkate: Najväčšie mýty o alkohole v TESTE úplne pohoreli!

Univerzitný výskum, ktorý je podrobnejšie opísaný v JAMA Network Open, porovnával prežitie abstinentov so srdcovým zlyhávaním vo veku nad 65 rokov s pacientmi s rovnakou diagnózou, ktorí alkohol pili v miernom množstve. Ukázalo sa, že tí, ktorí sa alkoholu úplne vyhýbali, žili v priemere o viac než rok kratšie ako konzumenti alkoholu (ktorí pili sedem a menej alkoholických nápojov týždenne).

Alkohol ako prevencia?

Hoci môže nadmerné pitie zhoršovať priebeh aj prognózy srdcovo-cievneho ochorenia, ukazuje sa, že mierne pitie by mohlo mať pozitívny efekt na srdce. To sa týka aj tých ľudí, ktorí si každý večer doprajú pohárik vína. Ani chronické srdcové zlyhávanie nemusí byť dôvodom na úplné odmietanie alkoholu a lekári sa domnievajú, že by mohlo pacientom predlžovať život. Dokonca by mohlo byť ordinované aj tým pacientom so srdcovým zlyhávaním, ktorí predtým alkohol nepili, vyplýva z novej štúdie.

Zrada na dne pohárika

Napriek pozitívne pôsobiacim výsledkom novej štúdie má alkohol čoraz horší imidž v očiach odborníkov. Pribúda totiž výskumov poukazujúcich na riziká jeho konzumácie. Môže byť toxický pre mozog, poškodzuje DNA kmeňových buniek, zvyšuje riziko vzniku rakoviny aj v prípade príležitostného pitia a v konečnom dôsledku môže život skracovať, upozorňujú predchádzajúce výskumy.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol srdce dĺžka života srdcové zlyhávanie

2019-09-23 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia