Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tichý zabijak vysoký krvný tlak: Mnohí ani nevedia, že ich ohrozuje

Nepodceňujte vysoký krvný tlak, môže mať fatálne následky.
Nepodceňujte vysoký krvný tlak, môže mať fatálne následky.

Dnes je významný deň, keďže oslavujeme to najvzácnejšie pre človeka - zdravie. Pripomíname si Svetový deň zdravia, ktorý bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Každý rok je tento deň venovaný inej téme, ktorá zdôrazňuje prioritnú oblasť verejného zdravia vo svete. Tentokrát je zameraný na globálny problém vysokého krvného tlaku - hypertenzie.

Ciele Svetového dňa zdravia

Cieľom Svetového dňa zdravia 2013 je predovšetkým znížiť infarkty a mozgové príhody, ktoré môže spôsobiť vysoký krvný tlak.

Špecifické ciele:

  • Zvýšiť povedomie o príčinách a dôsledkoch vysokého krvného tlaku.
  • Poskytnúť informácie o tom, ako zabrániť vysokému krvnému tlaku a súvisiacimi komplikáciami.
  • Podporovať ľudí, aby chodievali pravidelne k lekárovi, dali si merať krvný tlak a riadili sa pokynmi zdravotníckych pracovníkov.
  • Podporovať vlastnú starostlivosť o zdravie, aby sa zabránilo vysokému krvnému tlaku.
  • Aby meranie krvného tlaku bolo pre všetkých cenovo dostupné.
  • Podnecovať vnútroštátne a miestne orgány, aby vytvorili prostredie pre zdravé správanie.

Čo môže spôsobiť vysoký krvný tlak?

"Vysoký tlak krvi (TK), t.j. artériová hypertenzia, je definovaný ako hodnota vyše 140/90 mmHg, meraná za štandardných podmienok. Hypertenzia je jedným z najčastejších a najdôležitejších rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení (okrem nej sú najvýraznejšími rizikami zvýšená hladina tzv. „zlého“ LDL-cholesterolu, cukrovka, obezita, sedavý štýl života a fajčenie)," upozorňuje MUDr. Juraj Dúbrava, PhD, primár Oddelenia neinvazívnej kardiológie z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Medzi tieto rizikové faktory patrí najmä srdcový infarkt, cievne mozgové príhody a srdcové zlyhávanie. Nekontrolovaný krvný tlak môže byť dokonca tiež príčinou zlyhania obličiek, slepoty a iných ochorení.

Môže byť bez príznakov

Odborníci upozorňujú, že mnoho ľudí nevie, aký má krvný tlak, príznaky sa totiž nemusia vyskytnúť.

"Vysoký tlak je často bez akýchkoľvek príznakov, preto sa mu hovorí "tichý zabijak". Ak stúpa postupne, často ani veľmi vysoké hodnoty nie sú sprevádzané príznakmi. Ak sa príznaky vyskytnú, najčastejšie je to bolesť hlavy, pocit horúčavy, prípadne búšenie srdca, či krvácanie z nosa," povedala pre Vysetrenie.sk MUDr. Lenka Bachratá, všeobecná lekárka  zo zdravotného centra Mind and Body.

To, že u mnohých pacientov môže byť bez akýchkoľvek ťažkostí, potvrdzuje aj MUDr. Juraj Dúbrava, primár Oddelenia neinvazívnej kardiológie z Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Príznaky vznikajú zväčša až po dlhodobom pôsobení vysokého krvného tlaku, v dôsledku postihnutia tzv. cieľových orgánov hypertenzie: srdca, mozgu, obličiek, veľkých tepien a očí.

Ako sa dá vyhnúť hypertenzii?

Vysokému krvnému tlaku sa však dá účinne predchádzať. V niektorých rozvinutých krajinách priniesla prevencia a liečba vysokého krvného tlaku zníženie počtu úmrtí na srdcové ochorenia.

"Prevenciu hypertenzie možno rozdeliť na tzv. primárnu a sekundárnu. Primárna sa týka osôb, ktoré ešte nemajú vysoký krvný tlak, ale majú jeden alebo viacero pridružených srdcovocievnych rizikových faktorov, tzv. vyšší normálny krvný tlak (vyše 130/85 mmHg) alebo jeden či obaja rodičia sú alebo boli hypertonici," povedal MUDr. Juraj Dúbrava, PhD.

Prevencia spočíva vo všebecnosti v zdravom štýle života (racionálna mediteránska strava s obmedzením konzumu kuchynskej soli a alkoholu, pravidelný šport, nefajčenie, minimalizácia stresu) a v zvládnutí pridružených rizikových faktorov. 

Riziku vzniku vysokého krvného tlaku možno takto predídete:

  • Znížte príjem soli.
  • Jedzte vyváženú stravu.
  • Vyhýbajte sa užívaniu alkoholu.
  • Majt  pravidelnú fyzickú aktivitu.
  • Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.
  • Vyhýbajte sa fajčeniu.

Keď zdravá strava nestačí

MUDr. Juraj Dúbrava, PhD upozorňuje, že sekundárna prevencia sa týka pacientov, ktorí už majú vysoký krvný tlak. V tomto prípade zaberie medikamentózna liečba.

"V súčasnosti existuje 5 hlavných tried antihypertenzív a viacero liekov mimo hlavných tried. Väčšina pacientov potrebuje na dosiahnutie cieľovej hodnoty TK do 140/90 mmHg aspoň 2 lieky s rôznym efektom. Antihypertenznú farmakoterapiu treba každému pacientovi "ušiť na mieru", najmä podľa závažnosti hypertenzie a pridružených ochorení, ako sú najmä choroby srdca (chronické srdcové zlyhávanie, ischemická choroba srdca, stav po infarkte myokardu, poruchy srdcového rytmu), ochorenie obličiek, cukrovka, dna, priedušková astma. Optimálna voľba farmakoterapie je často komplikovaná a vyžaduje opakované kontroly lekárom, " povedal MUDr. Juraj Dúbrava, PhD.

Podľa neho ide o výbornú investíciu, keďže výrazne znižuje riziko poškodenia cieľových orgánov a najmä úmrtia na srdcovocievne ochorenia, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na Slovensku. Zomiera na ne až 52 % Slovákov.

Spôsobuje milióny úmrtí

O tom, že ľudia toto závažné ochorenie podceňujú, svedčí fakt, že prispieva k viac ako deviatim miliónom úmrtiam na svete ročne, z toho polovica všetkých úmrtí je na ochorenie srdca a mozgovej mŕtvice. Závažnosť tohto ochorenia dokazujú aj štatistiky z roku 2008, ktoré ukázali, že 40 percent dospelých vo veku 25 a viac rokov trpia vysokým krvným tlakom. Navyše, v tom istom roku zomrelo na kardiovaskulárne choroby, ktoré spôsobila hypertenzia, až 17,3 milióna ľudí na svete.

Pritom by stačilo, aby ľudia dodržiavali preventívne opatrenia, vďaka ktorým by mohol byť počet úmrtí určite nižší.

V prevencii má pomôcť kampaň

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a jeho regionálne úrady sa preto v týchto dňoch zapojili do kampane Svetovej zdravotníckej organizácie – kontroluj svoj krvný tlak formou Dňa otvorených dverí.

"Chceli by sme eliminovať výskyt hypertenzie alebo aspoň dopomôcť obyvateľstvu zistiť svoje hodnoty krvného tlaku," povedala vedúca odboru podpory zdravia ÚVZ SR Alena Cvopová.

Ľudia si tak budú môcť bezplatne dať zmerať krvný tlak, cholesterol, BMI, okrem toho im bude poskytnuté krátke poradenstvo v oblasti prevencie vysokého tlaku krvi. Zoznam konkrétnych miest spolu s termínmi možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9