Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sezóna modrého pokladu: Čučoriedky sú skvelým pomocníkom, v lese sa im vyvarujte!

Sezóna modrofialového ovocia je v plnom prúde, pozor však nato, kde a kedy ho budete zbierať a konzumovať!
Sezóna modrofialového ovocia je v plnom prúde, pozor však nato, kde a kedy ho budete zbierať a konzumovať! (Zdroj: thinkstock.com)

Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Malé nenápadné drobné ovocie v sebe skrýva neuveriteľnú silu. Viete, prečo by som ich priamo po nájdení v lese nemali konzumovať?

Čučoriedky boli kedysi divorastúcim ovocím, no v severnej Amerike ich začali postupne kultivovať. Dnes ich stále nájdeme v borovicových či smrekových lesoch, no nie sú ničím výnimočným ani v záhradách. Tak k nim mám prístup počas celého leta a nemusíme ich za pomerne drahé peniaze kupovať v obchode.

Už v minulosti slúžili zdraviu 

V minulosti sa využívali nie len ako ochrana zdravia pred mnohými chorobami, tak ako sa to deje dnes. Napríklad ich pôvodní obyvatelia Ameriky používali ako úľavu počas pôrodu.

Čučoriedky môžeme považovať za jedno z najzdravších ovocí vôbec. Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú, niacín, vitamín A, vitamín B1, vitamín B2, vitamín C a vitamín E či K.

Draslík odvádza z tela prebytočnú vodu a odstraňuje tým opuchy. Horčík a fosfór zase podporuje správne fungovanie nervov a svalov, „vďačné“ sú mu aj zuby. Mangán, selén, sodík, vápnik či železo zase podporuje tvorbu krvi.

Ak už sa bavíme o tých zuboch – zjedli ste už niekedy priveľa čučoriedok a mali ste modrý jazyk, zuby či celé pery? Môže zato myrtilín, modré farbivo, ktoré okrem toho, že vám spôsobí na oblečení nepekné škvrny sa využíva aj na zafarbenie vína. Myrtilín okrem toho zachytáva voľné radikály, čím sa znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.

  • Sušené pre deti

Možno ste to nevedeli, no sušené čučoriedky sa používajú ako skvelý liek na detské hnačky. Tým, že dokážu v tele udržať vodu, hydratujú organizmus, pôsobia protizápalovo a utišujú vracanie. Ak postihne dieťa hnačka, naordinujte mu žuvanie týchto drobných plodov alebo čučoriedkový čaj. Je skvelý proti preháňaniu a pritom dobre chutí. Aspoň tak dostanete do dieťaťa prospešné látky, ktoré sa oslabením organizmu z tela dostávajú von.

  • Porazí mrkvu?

Málokto o čučoriedkach vie, že ich pravidelnou konzumáciou robia obrovskú službu svojim očiam. Toto ovocie totiž pomáha spomaľovať starnutie mozgových buniek a tak aj celkový proces starnutia organizmu ako takého. Ak si denne na desiatu doprajete niekoľko bobuliek, oči sa unavia neskôr. Keďže obsahujú antokyaníny, 20 dkg čučoriedok zlepšuje stav videnia pri zlých svetelných podmienkach. Preto ak sa práve chystáte na cestu na dovolenku, zobnite si pred cestou pár bobúľ a uvidíte, ako dobre budete vidieť v šere.

  • Prevencia proti rakovine

To, že čučoriedky sú skvelou prevenciou pred rakovinou je to, že obsahujú antokyaníny. Tieto flavonoidy sú jednými z najsilnejších antioxidantov vôbec. To z čučoriedok robí jednu z najzdravších bobulovín. Antokyaníny znižujú zápal a tiež svojimi účinkami znižujú riziko vzniku rakoviny nie len pľúc, ale aj ústnej dutiny, žalúdka či pažeráka.

  • Majte srdce v poriadku

Takmer každá strava bohatá na antioxidanty pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu, ktorý sa usádza v stenách ciev. Tento druh zlého cholesterolu prenáša tuk po tele, je chumáčovitý a lepkavý a pre zdravie rozhodne nie zdravý.

Tým, že čučoriedky obsahujú vlákninu, znižujú hladinu tohto cholesterolu, no pritom zachovávajú úroveň toho dobrého cholesterolu. Čím vyššiu hladinu dobrého HDL cholesterolu máte, tým menej sa tuk ukladá v tepnách ale je navrátený do pečene.

Čo všetko čučoriedky dokážu? 

  • Keďže obsahujú antioxidanty, chránia imunitný systém pred voľnými radikálmi
  • Čistia krv, omladzujú organizmus
  • Preventívne pôsobia proti chrípke či prechladnutiu
  • Zlepšujú funkciu lymfatického systému
  • Pomáhajú tlmiť zápaly, pôsobia proti infekciám
  • Udržujú zdravú pokožku a vlasy
  • Miernia menštruačné bolesti a aj krvácanie

Pozor na hroziace nebezpečenstvo

Ak zvyknete čučoriedky zbierať v lesoch alebo ich počas túry nájdete ukryté v porastoch, mali by ste dobre zvážiť, či ich budete konzumovať. Hrozí vám totiž „tiché“ nebezpečenstvo v podobe pásomnice.

Ich primárnym zdrojom bývajú väčšinou líšky. Hoci sa doteraz o žiadnom prípade nehovorilo, vypuknutie choroby môže byť aj o desať rokov, takže zdokumentovať či a kde sa tieto nákazy stalo je veľmi ťažké. 

Človek po zjedení neumytých plodov nakazí, vajíčka sa usadia v pečeni a rastú. Cysty sa pri tom správajú ako nádory. Preto je pre naše zdravie vyvarovať sa plodom, o ktorých neviete, či sú infikované. Radšej si ich nazbierajte a doma ich poriadne umyte. A až potom ich konzumujeme. 

Čítajte tiež: Populárne ovocie ako ho nepoznáte: Môže nám konzumácia banánov ublížiť?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9