Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zlozvyk, ktorý mnohí robia a pripravujú sa o veľa: Takto by sa mal konzumovať melón!

Nezabúdajte pri konzumácii melóna na jeho bielu časť i jadierka.
Nezabúdajte pri konzumácii melóna na jeho bielu časť i jadierka. (Zdroj: profimedia.sk)

Kto by nemiloval šťavnatú červenú dužinu? Melón milujú mnohí pre jeho sladkú chuť a taktiež pre osviežujúci účinok v letných mesiacoch. Pochutnajú si na ňom a doplnia tekutiny. Zatiaľ čo si užívame chuť červenej dužiny, šupku bez mihnutia oka zahodíme do koša. Chyba!


Melóny patria medzi zeleninu, pričom tvoria dve hlavné skupiny - vodné a cukrové melóny. U nás je najobľúbenejší vodný melón, pod tmavo zelenou šupkou sa ukrýva červená dužina s čiernymi jadierkami. Obsahuje vyše 90 % vody a je skvelou pochúťkou aj vtedy, ak si strážite štíhlu líniu. Pri jeho konzumácii však zvykneme vyhadzovať šupku a niektorí si dokonca dajú aj tú námahu, že povyberajú jadierka. To by však nemali robiť!

Nezabúdajte na kôru

Spolu s dužinou treba konzumovať melónovú kôru i jadierka! Kôra totiž obsahuje aminokyselinu s názvom L-citrulín, ktorá vyvoláva bezpečnú chemickú reakciu v krvi. Tá uvoľňuje cievy a zlepšuje cirkuláciu. Jednoducho povedané, účinne a plnohodnotne prekrvuje orgány, čo by mohli oceniť najmä muži. Oveľa viac krvi prúdi aj do intímnej časti tela, čo využijú v spálni. Ide tak o prírodný a lacný doping pre chlapov.  

Šupka melóna má však aj iné zdravotné benefity. Vo veľkej miere je v bielej časti červenej dyne zastúpený zinok. Pomáha regulovať pH v tele, taktiež urýchľuje hojenie rán a poškodenie kože. Vaše telo tak dostane porciu imunity a taktiež dostatok antioxidantov.

Čím sú jadierka výnimočné?

Pre mnohých sú jadierka nepríjemné a kazia šťavnatú pochúťku. Aj jadierka obsahujú citrulín, ktorý je účinný aj proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Vynikajú aj obsahom horčíka, ktoré udržiavajú cievy v kondícii. Sú obzvlášť vhodné pre tých, ktorých trápia problémy s obličkami a močovými cievami. Ak muži nebudú vynechávať ani jadierka, dostanú dvojnásobnú porciu, ktorá sa postará o zlepšenie ich libida! Semená totiž obsahujú arginín, ktorý podporuje tvorbu oxidu dusnatého. Ten napomáha erekcii, ale aj kvality spermií a ich tvorbe. Má priaznivý účinok na prostatu.

Preto by sme pri konzumácii tejto letnej pochúťky nemali zabúdať ani na bielu časť a jadierka. V opačnom prípade by sme sa pripravili o dôležité výživné látky, ktoré sa postarajú o bezproblémový chod organizmu a čo je hlavne, zabezpečia pevné zdravie. A o tom nám predsa ide, nie?

Čítajte tiež: Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9