Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský šok pre fanúšikov: Aj Anastacia si dala odstrániť oba prsníky

Speváčka Anastacia si dala odstrániť oba prsníka po tom, čo jej druhý raz diganostikovali rakovinu prsníka. Zobraziť galériu (2)
Speváčka Anastacia si dala odstrániť oba prsníka po tom, čo jej druhý raz diganostikovali rakovinu prsníka. (Zdroj: profimedia.sk)

Zákerná rakovina prsníka si nevyberá, môže postihnúť kohokoľvek. Z obavy o svoje zdravie sa musela známa herečka Angelina Jolie rozhodnúť pre nepríjemné riešenie, ako zabrániť zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Nechala si odstrániť oba prsníky. Najnovšie tak spravila už aj speváčka Anastacia, ktorá bojovala s rakovinou prsníka ešte v roku 2003. Aj keď sa vtedy boj skončil úspešne, vo februári tohto roku jej po druhý raz diagnostikovali nebezpečnú chorobu. Utrápená speváčka sa preto, tak ako Angelina Jolie, rozhodla pre obojstrannú mastektómiu.

Bolo to pre ňu náročné obdobie

Čo je veľa, to je veľa! Povedala si zrejme štyridsaťpäťročná americká speváčka Anastacia, ktorá sa rozhodla pre zákrok, t.j. obojstrannú mastektómiu, keď jej tento rok už po druhý raz diagnostikovali rakovinu prsníka. Strach bol silnejší ako ona a zdravie prednejšie, preto si dala odstrániť oba prsníka. Momentálne je v poslednej fáze liečby a je pripravená začať nový život. Ako sama priznala, bolo to veľmi náročné obdobie.

"Keďže október je mesiacom o povedomí o rakovine prsníka, chcela som túto príležitosť využiť na podporu tejto témy, ktorá mi je veľmi blízka. Tento rok mi znova diagnostikovali rakovinu prsníka a v súčasnosti som v poslednej fáze liečby po tom, čo som podstúpila obojstrannú mastektómiu. Bolo to náročné obdobie, ale cítim sa skvele a som pripravená začať novú etapu svojho života. Mesiac o povedomí o rakovine prsníka dáva nám všetkým s touto diagnózou príležitosť navzájom získať silu a podporu. Včasné diagnostikovanie mi už dvakrát zachránilo život," uviedla 45-ročná speváčka vo vyhlásení.

S čím sa musela popasovať?

Anastacia je veľkou bojovníčkou. V živote sa musela popasovať nielen s rakovinou, ale i s Crohnovou chorobou, ktorú jej diagnostikovali, keď mala len 13 rokov. Nevzdala sa a chcela si splniť svoj sen, stať sa speváčkou.

V januári 2003 ju zasiahla správa od jej lekára, že má rakovinu. Zistilo sa to počas predoperačných vyšetrení, keď sa z ortopedických dôvodov pripravovala na zmenšenie prsníkov. Po tomto nepríjemnom zážitku a úspešnom vyliečení založila nadáciu The Anastacia Fund zameranú na prevenciu tejto choroby medzi mladými ženami.

Aj Jolie bola pre radikálny zákrok

V máji tohto roku šokovala verejnosť aj herečka Angelina Jolie, keď sa priznala, že podstúpila obojstrannú mastektómiu. Bola totiž nositeľou génu BRCA1 a hrozilo jej až 87-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka. Na zákernú rakovinu zomrela aj jej matka Marcheline Bertrand, takže pochopiteľne nechcela skončiť ako ona. Navyše, mala aj 50-percentné riziko, že dostane rakovinu vaječníkov. Tak sa rozhodla minimalizovať riziko, aby mohla byť čo najdlhšie s troma adoptovanými a troma vlastnými deťmi.

Angeline Jolie hrozilo až 87-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka, preto si dala odstrániť oba prsníky.
Zobraziť galériu (2)
Angeline Jolie hrozilo až 87-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka, preto si dala odstrániť oba prsníky.  (Zdroj: profimedia.sk)

Ako to prebiehalo?

Chirurgické zákroky sa začali vo februári a skončili v apríli tohto roku. Pri hlavnej operácii dokonca herečka strávila na sále až osem hodín.

"Prebudíte sa s hadičkami a vypchávkami v prsiach. Je to ako scéna zo sci-fi filmu. Ale už za pár dní sa môžete vrátiť do normálneho života,“ popísala šťastná herečka.

Prsné implantáty jej potom lekári voperovali po ďalších deviatich týždňoch.

Podporoval ju Brad Pitt

Herečka sa verejne poďakovala svojmu manželovi Bradovi Pittovi, ktorý ju podporoval počas deviatich týždňov série vyšetrení a chirurgických zákrokov. Podpora je pritom veľmi dôležitá, pomohla Angeline myslieť pozitívne a ľahšie prekonať ťažké obdobie.

„Vnútorné nastavenie a pozitívne myslenie je veľmi dôležité. U žien, ktoré sa chorobe poddajú, je priebeh ochorenia zložitejší,“ upozorňuje MUDr. Lucia Copáková, klinický genetik a odborný garant diagnostického centra GenesPro.

Tak, ako Anastacia, aj Angelina Jolie povzbudzuje ženy, aby sa zaujímali o túto zákernú chorobu a hľadali odborníkov, ktorí by im pomohli. Týka sa to hlavne tých žien, ktoré majú v rodinnej anamnéze rakovinu prsníka a vaječníkov.

Aké sú možnosti pre ženy s génom BRCA?

Ženy, ktorých mama alebo stará mama mala rakovinu prsníka, majú riziko vzniku rakoviny prsníka omnoho väčšie ako u žien v bežnej populácii, v rodine ktorej sa rakovina nevyskytla. Jedná sa o dedičnú fomu, ako tak bolo v prípade Angeliny Jolie, ktorá bola nositeľkou génu BRCA1. Vtedy majú pacientky dve možnosti. Buď si dajú odstrániť oba prsníka alebo budú aktívne sledované gynekológom a onkológom.

Obojstranná mastektómia, teda odstránenie prsných žliaz, sa považuje za najúčinnejšiu prevenciu vzniku rakoviny prsníka. Podstúpi ju len málo rizikových žien. Medzi ovplyvňujúce faktory patrí nielen vek pacientky, sociálne, ekonomické aspekty, ale i duševný stav. Preto možno považovať Anastaciu a Angelinu Jolie za veľmi statočné a odvážne ženy, ktoré sa rozhodli zatočiť s chorobou a podstúpiť tento radikálny zákrok.

Spravte si test, ktorý vám zachráni život

Diganostika BRCA génov sa robí v neštátnom diagnostickom centre GenesPro. Ak je pacientka indikovaná na vyšetrenie klinickým genetikom, tak vyšetrenie hradí zdravotná poisťovňa. Cena vyšetrenia vybraných mutácií v GenesPro je síce až 149 eur, ale výsledok má pacientka k dispozícii už do 2 týždňov a môže jej zachrániť život.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9