Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spoznajte najčastejšie mýty o tampónoch: Môžu sa stratiť v tele?

Tampóny môžete nosiť pokojne aj v noci.
Tampóny môžete nosiť pokojne aj v noci.

Keď majú ženy svoje dni, nijako sa nemusia obmedzovať. Okrem spoľahlivých menštruačných vložiek majú k dispozícii aj tampóny, ktoré im zabezpečujú istú dávku slobody a komfort. V súvislosti s používaním tampónov sa však vyskytlo množstvo zavádzajúcich informácií, vďaka ktorým sú ženy a dievčatá zmätené a zvažujú, či nedať prednosť radšej vložkám. Je preto načase odhaliť najčastejšie mýty o tampónoch, ktoré mnohé ženy používajú práve teraz v lete.

Tampóny poskytujú ochranu po dobu 8 hodín.

Na príbalovom letáku si síce môžete prečítať, že vás ochránia na 8 hodín, no nemusí to tak byť. Skutočná ochrana bude trvať tak dlho, kým tampón absorbuje krv. Ak ste na začiatku „svojich“ dní a máte silnejšie krvácanie, tampón vás môže ochrániť len na jednu až dve hodiny.  

Naopak, počas tých „slabších“ dní môžete mať zavedený tampón aj 8 hodín. V tomto prípade môže byť pre niektoré ženy ťažké si ho vybrať, keďže je suchý a nasiaknutý malým množstvom krvi. Pozor však na to, aby ste ho nemali v sebe viac ako 8 hodín. Po takej dobe máte už zvýšené riziko vzniku syndrómu toxického šoku (TSS), čo môže mať fatálne následky.

Môžu spôsobiť rakovinu krčka maternice.

Tento mýtus sa začal šíriť po tom, ako sa začalo hovoriť o zložení tampónu. Ten vraj obsahuje azbest, ktorý môže vyvolať rakovinu. Avšak ani toto tvrdenie nie je pravdivé, tak ako žiadny výrobca nepoužíva azbest na výrobu tampónu, tak ani žiadne výskumy nepreukázali spojitosť tampónu a vzniku rakoviny.

Nemôžete s ním spať.

Ide o veľký mýtus. Tampóny sú bezpečné i počas toho, ako sladko spíte, samozrejme v tom prípade, ak ich máte správne zavedené. Tok krvi má tendenciu byť v noci menší, takže sa nemusíte ničoho báť. Čo však v tom prípade, ak spíte viac ako 8 hodín? Dajte radšej prednosť vložkám! Niektoré sú vyrobené priamo na ich nočné používanie, takže vás dokážu ochrániť i na viac ako 8 hodín. Sú dostatočne veľké a dokážu absorbovať väčšie množstvo krvi.

Tampón môže vypadnúť.

Je takmer nemožné, aby vám vypadol tampón. Ak ho vložíte správne, svaly okolo vchodu do pošvy ho udržia na svojom mieste tak, aby nemohol vypadnúť. Preto nemajte žiadny strach.

Môže sa vo vás stratiť, ak doň zatlačíte príliš silno.

Tento prípad je tiež nemožný. Otvor na konci pošvy je totiž príliš malý, aby sa cez neho zmestil tampón. Tampón tak ostane v mieste pošvy, odkiaľ ho ľahko vytiahnete ťahaním za šnúrku.

Ženy sa s ním môžu kúpať aj pri silnejšom krvácaní.

Bohužiaľ, v tomto prípade sa budete musiať vzdať kúpania. Pohyb vo vode sa totiž odporúča skôr pri slabšom krvácaní, kedy by ste mali dbať na pravidelnú výmenu tampónu, ktorá okrem krvi nasáva aj vodu. Ak by ste s ním boli vo vode, pričom by ste silno krvácali, ľahko by mohlo dôjsť k infekcii z vody do maternice. Nezabúdajte si vymeniť tampón, keď vyjdete z vody.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9