Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nastupuje panika medzi ľuďmi: Šíri sa nová malária odolávajúca liekom

V Ázii sa šíri nový druh malárie, ktorý je odolný voči liečbe.
V Ázii sa šíri nový druh malárie, ktorý je odolný voči liečbe.

Na maláriu ročne zomrie približne 660-tisíc ľudí. Ide o závažnú infekčnú chorobu, ktorá si vyberá svoje obete. Najnovšie je tak v juhovýchodnej Ázii, kde však nadobudla agresívnejšiu podobu. Maláriu tam spôsobuje nový druh parazita, ktorý je odolný voči doteraz účinnej liečbe.

Ľudia majú dôvod na paniku! Liek artemisinin, ktorý sa používa proti malárii, teraz na nové prípady tejto choroby nezaberá. Doktori pritom boli presvedčení, že majú v rukách liek, ktorý je dostatočne účinný. No ako sa ukázalo, nie je tomu úplne tak.

Sú geneticky odlišné

Maláriu v Kambodži spôsobuje nový druh parazitov, ktoré sú geneticky odlišné od ostatných. Zistili to lekári v štúdii v časopise Nature Genetics. Správy o ňom sa prvýkrát objavili v roku 2008 a teraz sa rozšíril do ďalších častí juhovýchodnej Ázie.

Všetky najúčinnejšie lieky, ktoré sme mali v posledných desaťročiach, boli jeden po druhom znehodnotené pozoruhodnou schopnosťou parazita mutovať a vyvinúť si odolnosť. Artemisinin teraz funguje veľmi dobre. Je to tá najlepšia zbraň, ktorú máme proti tejto chorobe a potrebujeme si ju udržať,“ povedal autor štúdie Olivo Miotto z Oxfordskej univerzity a Mahidolskej univerzity v Thajsku.

Našli odlišné podskupiny parazitov

Tím lekárov porovnal DNA parazitov v Kambodži a prišiel na zaujímavé zistenie. Našiel tri odlišné podskupiny parazitov, ktoré sa zároveň líšia sami od seba. Sú ich genetické mutácie dôvodom toho, prečo sú odolné voči liečbe? Na to sa snažia lekári prísť. Pochopenie genetických odtlačkov by pritom mohlo pomôcť rýchlo odhaliť a sledovať ďalšie šírenie týchto kmeňov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9