Dôvod na obavu žien: Môže strava oslabiť účinnosť antikoncepcie?

Antikoncepcia môže mať oslabený účinok, ak skonzumujete niektoré potraviny.
2013-05-13 16:00:00

Ak ste si mysleli, že jedlo a antikoncepcia nijako spolu nesúvisia, ste na omyle. Faktom je, že potraviny znižujú spoľahlivosť antikoncepcie! Podľa vedcov niektoré z nich dokážu zabrániť jej správnej funkcii. Ženy majú preto dôvod na obavy, že niektoré potraviny môžu spôsobiť neplánované tehotenstvo. Sladké drievko, sójové a mliečne výrobky a bylinka Wild Yam – to sú potraviny, ktoré môžu skutočne oslabiť účinnosť antikoncepcie.

Sladké drievko

Prírodné sladké drievko je veľmi liečivé. Ženy užívajúce antikoncepčné tabletky by ho však mali jesť len striedmo. Nielenže môže zvýšiť hladinu krvného tlaku, ale v spojitosti s antikoncepciou môže mať neočakávané účinky na reprodukčné hormóny. Veľké množstvo sladkého drievka tak môže viesť k neplánovanému tehotenstvu.

Sója

V prírodnej medicíne sa často sója používa ako celostná liečba hormonálnej nerovnováhy spôsobená menopauzou a syndrómom polycystických ovárií. Sójové bôby obsahujú prírodné hormóny, zlúčeniny, ktoré napodobňujú úlohu estrogénu v ľudskom tele. Odborníci z National Institutes of Health varujú, že tieto hormonálne účinky by mohli spôsobiť interakciu s antikoncepciou.

Wild Yam

Wild Yam je popínavá rastlina rastúca v severovýchodných častiach Ameriky. Ide o jedlú a liečivú bylinku, ktorá sa používa na rôzne ochorenia, vrátane ženských problémov či na tíšenie bolesti pri pôrode. Už niekoľko generácií sa Wild Yam používal ako bylinná zmes a estrogénový krém na zvýšenie hladiny progesterónu. Vedci z National Institutes of Health varujú ženy  pred užívaním tejto bylinky, ak zároveň pravidelne užívajú hormonálnu antikoncepciu. Tiež môže ovplyvniť jej účinnosť.

Čo ešte oslabuje jej účinnosť?

Okrem spomínaných potravín môže účinok antikoncepcie oslabiť aj nepravidelné užívanie tabletiek, vracanie alebo hnačka do troch hodín po tom, ako ste si dali tabletku, užívanie súčasne aj niektorých druhov antibiotík (proti mykózam alebo epilepsii) a konzumácia ďalších byliniek, ako napr. ľubodník bodkovaný. Dávajte si na to pozor, berte tabletky vždy presne v určitú hodinu, čítajte príbalové letáky, no v každom prípade sa o všetkom poraďte so svojím gynekológom.

2013-05-13 16:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia