Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Intímne zdravie ženy: Čo mu ubližuje a ako to napraviť?

Starajte sa o intímne partie svojho tela, predídete infekcii!
Starajte sa o intímne partie svojho tela, predídete infekcii!

Infekcia v intímnej oblasti dokáže ženám znepríjemniť život. Vyvolať ju môže mnoho vecí i spodná bielizeň, prehnaná hygiena alebo fajčenie. Čomu sa vyhnúť, aby sme si zachovali intímne zdravie? A ako ten problém napraviť?

Tesné nohavičky

I obyčajná spodná bielizeň dokáže intímnym ženským partiám skutočne uškodiť. Platí to v prípade, ak sú tesné a sú vyrobené z umelých materiálov. Takéto oblečenie dokáže jemné partie a pokožku nepríjemne podráždiť. Pokožka a sliznica v nich nemôžu dýchať, preto sa objavujú kvasinkové infekcie a odreniny. Zapáliť sa môžu aj tzv. Bartoliniho žľazy, ktoré sú súčasťou vnútorných pohlavných orgánov a sú zodpovedné za sekréciu.

Riešenie: Najlepšie bude, ak si zvolíte bielizeň z prírodných materiálov. Určite sa vyhýbajte syntetickým materiálom, keďže syntetika neumožňuje pokožke dýchať. Tak môže prispievať k vzniku zaparenín alebo v horšom prípade k premnoženiu kvasiniek a tým ku kvasinkovej infekcii.

Nepreháňajte to s hygienou

Aj prílišná hygiena môže uškodiť! Časté umývanie intímnych partií ničí prirodzené pH vaginálneho prostredia. Neprospievajú k tomu i bežné mydlá, ktoré sú veľmi agresívne k pokožke.

Riešenie: Stačí sa umyť čistou vodou alebo špeciálnym gélom určeným pre intímnu hygienu. K dispozícií máte i rôzne intímne peny alebo utierky na intímnu hygienu, ktoré vám poslúžia hlavne vtedy, keď niekam cestujete.

Skončite s fajčením

Pravidelné fajčiarky majú dvakrát častejšie vaginálne infekcie ako nefajčiarky. Kvôli fajčeniu majú oslabenú imunitu, čo je dôvod výskytu nepríjemných infekcií. Fajčenie navyše vysušuje sliznicu vagíny, čo tiež oslabuje jej imunitu. Podobne to platí aj u pravidelného popíjania alkoholu.

Riešenie: Najlepším a vôbec jediným riešením je definitívne skoncovať s fajčením.

Dávajte si pozor aj pri sexe

Aj sex môže vyvolať nepríjemnú vaginálnu infekciu. Týka sa to hlavne análneho sexu. Treba len vedieť, ako si ho užiť bez zbytočných zdravotných problémov.

Riešenie: Ak máte pri sexe pocit prílišnej suchosti, určite to neriešte vlhčením slinami. Vedci z Michiganskej univerzity dokázali, že sú plné choroboplodných zárodkov. Namiesto toho použite radšej lubrikant. Opatrní by ste mali byť i pri análnom sexe, kedy treba dbať na prísnu hygienu. Určite používajte kondóm a nestriedajte druhy sexu po sebe bez toho, aby ste si nevymenili kondóm. Po sexe je dobré skočiť na záchod, pretože moč zmyje z vonkajšej oblasti pohlavia choroboplodné zárodky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9