Vaginálna mykóza ohrozuje ženy aj v zime: Ako proti nej bojovať?

Vaginálna mykóza je nepríjemné ochorenie, bojujte proti nej!
2012-12-05 13:58:49

Aj keď je riziko vaginálnej mykózy vysoké hlavne v letných mesiacoch, ženy sa jej nevyhnú ani v zime. S nepríjemným svrbením a výtokom z pošvy sa počas svojho života stretne takmer každá žena. Ako účinne bojovať proti nej?

Čo spôsobuje mykózu?

Mykózu spôsobuje premnoženie kvasiniek v pošve. Príčinou jej vzniku u žien môže byť nedostatočná hygiena, ale aj paradoxne prílišná čistota. Neprospieva jej najmä časté umývanie intímnych partií agresívnejším mydlom. Kvasinky majú navyše rady vlhké a teplé prostredie, preto patria v chladnejších mesiacoch medzi rizikové faktory návšteva sauny, vírivých bazénov, kúpeľov a nosenie úzkeho oblečenia.

Mykóza môže byť aj odpoveďou tela na stres, psychickú záťaž, hormonálne zmeny v tehotenstve, či menopauze alebo na vyššie množstvo cukru v strave. Jej výskyt sa považuje aj za výsledok oslabenej imunity organizmu.

Príznaky infekcie

Vaginálnu mykózu rozpozná takmer každá žena. Charakteristickými príznakmi kvasinkovej infekcie sú svrbenie a pálenie pošvy, začervenanie v genitálnej oblasti a nepríjemný gynekologický výtok – belavý a žltkastý výtok. Niekedy ju sprevádzajú i bolesti v podbruší, bolesti pri močení alebo pri pohlavnom styku. Znižuje kvalitu sexuálneho života, keďže pálenie v pošve je nepríjemné a pre ženy nepohodlné.

Nebezpečenstvo pre tehotné ženy

Vaginálna mykóza sa často objavuje aj v tehotenstve, kedy sa mnoho žien sťažuje na výtok kvôli zvýšenej hladine ženského hormónu estrogénu. Pre tehotné ženy je pritom mykóza pomerne veľké nebezpečenstvo – môže spôsobiť predčasný pôrod.

Najlepšia je prevencia

Aj keď sa niekedy nedá kvasinkovej infekcii stopercentne vyhnúť, dodržiavanie niektorých pravidiel znižuje pravdepodobnosť, že sa objaví práve u vás.

Pri opakovaní mykózy je vhodné podporiť imunitu a zabezpečiť pošvovú hygienu. Po hygiene je potrebné používať preparáty obnovujúce prítomnosť laktobacilov v pošve. Kvasinky s nami žijú ako saprofyty t.j. baktérie, ktoré žijú napr. na jazyku v ústnej dutine, takže sa im nedá vyhnúť,“ radí doktor MUDR. Ľubomír Divéky, PhD. zo súkromnej gynekologickej ambulancie Gynaex.

Dôležité je hlavne nepoužívať parfumované mydlá a vložky, keďže môžu ľahko poškodiť ochranný kyslý film pokožky.

Kvasinky majú rady sladké, takže je potrebné sa vyvarovať veľkému množstvu uhľohydrátov – napríklad vo forme cukru. Dobré je vyhnúť sa bielemu pečivu a veľkému množstvu tvrdých syrov.

Ako ju liečiť?

Ak zistíte niektoré z príznakov vaginálnej mykózy, je nevyhnuté začať liečbu čo najskôr.

Zájdite si do lekárne pre antimykotický prípravok, napríklad vaginálne tablety, či vaginálne krémy, ktoré vás dokážu zbaviť tohto nepríjemného problému. Netreba zabúdať aj na to, že pred aplikáciou tablety alebo krému si najprv dôkladne umyte ruky.

Dodržiavajte za každých okolností odporúčanú dĺžku liečby podľa príbalového letáku, čím predídete opätovnému návratu vaginálnej mykózy. Na trhu je množstvo tabletiek a krémov, je len na vás, aký spôsob a dĺžka liečby vaginálnej mykózy vám bude najlepšie vyhovovať. Na vaginálne infekcie sú výborné aj brusnice. V lekárni kúpite napríklad tablety s brusnicovým extraktom, ktoré vás zbavia nielen infekcie, ale sú dobré aj na zápal močových ciest.

Samoliečba niekedy nestačí

Niekedy však samoliečba nestačí! Návšteva gynekológa je nevyhnutná vtedy, keď máte menej ako 18 rokov, trpíte gynekologickými problémami po prvýkrát alebo ste v I. trimestri tehotenstva. Zbystrite pozornosť aj vtedy, ak sa vás infekcia drží viac ako štyri dni. Gynekológ vám spraví kultivačné vyšetrenie, t.j. výter z pošvy a určí, aký druh mykózy máte a zvolí adekvátnu liečbu. Tak isto netreba zabúdať ani na partnera.

„Pri výskyte vaginálnej mykózy je nutné mať kultivačné vyšetrenie, pri ktorom sa určí druh mykózy. Ďalším krokom je adekvátna liečba partnera, upozorňuje doktor MUDR. Ľubomír Divéky, PhD.

Chráňte sa pred ňou

Vaginálna mykóza mnohým znepríjemňuje každodenný život. Niektoré ženy sa s ňou stretnú raz za život, iné môže prenasledovať aj celé roky. Keďže môže spôsobiť aj problémy v partnerskom vzťahu, oplatí sa pred ňou preventívne chrániť, aby sme si mohli užívať život v zdraví a plnými dúškami.

2012-12-05 13:58:49  |  Text: Janka   |  Foto: Freedigitalphotos.net  |  Zdroj: e-mycosis.eu, intimoments.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia