Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako sa zbaviť nepríjemnej bolesti krížov: Tipy a rady, ktoré môžu pomôcť

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Ground Picture/Shutterstock.com)

Chrbtica je pre bežný život človeka veľmi dôležitá časť tela. Vplyvom rôznych činností a spôsobu, akým fungujeme, sa však tento orgán vie rovnako rýchlo opotrebovať, následkom čoho nastáva nielen obmedzenie v pohybe, ale aj intenzívna bolesť a rôzne iné zdravotné komplikácie.

Potvrdzujú to aj najaktuálnejšie štatistiky, ktoré hovoria, že viac ako 80 % dospelej populácie trpí bolesťami chrbta. Zhruba 30 % mladých ľudí vo veku od 30 do 50 rokov trápia bolesti krížov.

Ako si poradiť, ak nemáte čas na odbornú liečbu? Existujú nejaké tipy a rady na získanie úľavy od boľavých krížov?

Prečo kríže bolia?

Bolesť krížov môže mať viacero príčin, od nesprávnej polohy tela až po nedostatok pohybu, faktorov je naozaj veľa. Dokonca by sa dal tento stav prirovnať k dôležitým tlmičom auta, ktoré ak nefungujú, vozidlo síce nič necíti, ale postupom času prestáva v náročných podmienkach fungovať.

Slabosť svalov, stres, alebo dokonca sedavý spôsob života môžu veľmi často prispieť k tomuto problému. Dokonca aj komplikácie s obličkami sa veľmi často stávajú dôvodom, prečo pociťujete v oblastí krížov bolesť. Zápal, ktorý v takomto prípade v tele prebieha, zapríčiňuje splynutie kostí v chrbtici, ktorá je následkom toho menej ohybná a viac citlivá.

Aby ste preto mohli zvoliť vhodnú stratégiu na zmiernenie nepríjemnej bolesti krížov, je dôležité identifikovať príčinu, ktorá tento stav spôsobuje.

Tipy, ako sa zbaviť bolesti krížov

Nájsť vhodnú metódu na získanie úľavy od bolesti krížov nie je také jednoduché a jednoznačné, pretože u každého môže byť dôvodom jej vzniku niečo iné. Tiež by ste mali vedieť, že v prípade pretrvávajúcej bolesti krížov treba situáciu konzultovať s odborníkom.

Nasledujúce a akékoľvek iné rady nie sú náhradou za profesionálnu lekársku starostlivosť. Je možné s nimi aktívne pristupovať k zmierneniu bolesti krížov a zlepšeniu kvality svojho života. Vždy je však dôležité brať do úvahy individuálne potreby a konzultovať konkrétne kroky so zdravotným odborníkom.

Dostatočne veľké a kvalitné matrace v posteli

Ako sa zbaviť nepríjemnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ljupco Smokovski/Shutterstock.com)

 

Pomerne veľká časť bolestí chrbta sa začína jej nesprávnou polohou počas dňa aj noci. V práci jej môže škodiť dlhodobá poloha v sede, ktorá nie je pre telo ani chrbticu prirodzená. Doma sa veľmi často pod predčasné opotrebovanie chrbtice podpisuje nesprávne zvolená posteľ, presnejšie jej výplň v podobe nekvalitných matracov.

Aby ste sa preto vyhli možnej bolesti chrbtice a krížov, jedným z najlepších riešení je, investovať do dostatočne veľkých a pohodlných matracov 160 x 200. Najlepšie sú také, ktoré poskytujú oporu chrbtici, dokážu sa jej netradičným krivkám dokonale prispôsobiť a postarať sa tak o kvalitný spánok a zmiernenie bolesti krížov.

Spánok pred polnocou

Nie sú to len samotné podmienky počas nočného odpočinku, ktoré si treba vytvoriť, ale aj konkrétny čas spánku, ktorý dokáže vášmu telu a chrbtici pomôcť. Ak zaspíte pred polnocou, práve v tomto čase sa v tele produkuje najviac rastového hormónu, ktorý je dôležitý pre obnovu buniek a regeneráciu tela. Aj réžia a kvalitná doba spánku v tomto čase sú teda pre zotavenie tela a zmiernenie svalového napätia dôležité!

Dbajte na dostatočný prísun antioxidantov

Antioxidanty sú pre náš organizmus v mnohých smeroch veľmi nápomocné látky, ktoré môžeme nájsť v strave, ovocí, zelenine, ale aj kvalitnej slovenskej káve. Protizápalové vlastnosti antioxidantov môžu prispieť k zmierneniu akejkoľvek bolesti. Káva však obsahuje kofeín, ktorý môže byť návykový a v nadmernom množstve najmä pre srdce nebezpečný, preto to s jej množstvom nepreháňajte.

Spojte príjemné s užitočným a navštívte vychýrené kúpele

Termálna voda má na naše telo preukázateľne priaznivé účinky, základom je vybrať si zariadenie, ktoré takouto vodou disponuje. Bohaté zdroje termálnej vody našťastie nájdete vo viacerých našich kúpeľoch. Spojiť príjemné s užitočným však môžete aj na plánovanej dovolenke Grécko.

Grécke kúpele s teplými minerálnymi prameňmi sú jedinečné miesta, kde môžete relaxovať a zmierniť bolesť krížov. Teplá voda a minerály týchto prameňov môžu pomáhať uvoľniť svalové napätie a stimulovať cirkuláciu krvi. V obklopení nádherného prostredia sa navyše dokonale odreaguje aj vaša myseľ, takže účinok bude dvojnásobný.

Nájdite si čas na pohyb

Ako sa zbaviť nepríjemnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Studio Romantic/Shutterstock.com)

 

Cvičenie je ďalšou vynikajúcou formou prevencie bolesti chrbtice a krížov, pretože posilňuje svaly, zlepšuje flexibilitu a podporuje správne držanie tela. Silné svaly chrbta odľahčujú tlak na chrbticu, zatiaľ čo zvýšená flexibilita a správne držanie tela znižujú riziko napätia a bolesti. Pravidelné cvičenie teda poskytuje efektívny prostriedok na udržanie zdravého stavu chrbtice.

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob zmiernenia bolesti krížov alebo chrbtice, nezabudnite, že je potrebné a najlepšie svoje problémy konzultovať s lekárom. Tieto rady nie sú náhradou za profesionálnu lekársku starostlivosť.

Viac o téme: PR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9