Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trpia ním princ Harry, Tom Cruise a aj váš muž! Zanedbanie vedie ku KATASTROFÁLNYM následkom

(Zdroj: profimedia.sk)

Zlozvyk v posteli, ktorý robia takmer všetci. Zanedbanie môže viesť až hrobárovi na lopatu!

Mnohí ľudia považujú chrápanie za obyčajnú a najmä nevinnú nepríjemnosť, ktorá trápi hlavne tých, ktorí nemajú na výber a musia vedľa pochrapkávajúceho spať. Avšak zdravotné problémy, ktorými je chrápanie ovenčené, by vás mali znepokojovať viac, než je prebdená noc. Takéto ťažké dýchanie môže mať katastrofálne následky na zdravie človeka, pričom medzi následkami nechýbajú prasknuté cievy, srdcové ochorenia či vysoký krvný tlak.

Na tento bežný, častý, no nebezpečný problém sa podľa portálu Mirror zblízka pozreli odborníci Britskej asociácie pre chrápanie a spánkovú apnoe. Tí tvrdia, že len v samotnej Británii chrápe neuveriteľných 30 miliónov ľudí. Na chrápanie sa dá zvyknúť a dá sa s ním žiť, avšak, znížená hladina kyslíka, ktorú chrápanie spôsobuje, je už problém, ktorý si vyžaduje vašu pozornosť.

Môže vyústiť až do takého štádia ako je spánkové apnoe. Hoci sa vám s tým kamarát či kolega nepochváli, verte, že nejde o nič výnimočné, čo vídať len vo filmoch. Podľa portálu ním trpí každý ôsmy človek. Ak si k tomu pridáte ešte tichého zabijaka, vysoký krvný tlak, ktorý môže mať tiež na svedomí chrápanie, predstava o nevinnom pochrapkávaní sa razom rozplynie.

Prasknuté cievy

Vedci sa usilujú odhaliť všetky potenciálne vedľajšie účinky chrápania. V časopise The Lancet Regional Health preskúmali údaje od viac ako 82 000 dospelých ľudí v Číne. Analýzou ich DNA vedci odhalili, či majú genetickú pravdepodobnosť chrápať a ako to súvisí s tým, koľko z nich utrpelo mŕtvicu. Nakoniec šokujúco dospeli k záveru, že chrápanie naozaj zvyšuje riziko mŕtvice spôsobenej zablokovanými a prasknutými cievami.

Doktor Yunqing Zhu z Pekinskej univerzity len neveriacky krútil hlavou: "Chrápanie sa dôsledne ukázalo ako potenciálny príčinný faktor zvýšeného rizika celkovej mozgovej príhody, hemoragickej mozgovej príhody a ischemickej mozgovej príhody. Okrem toho tieto príčinné súvislosti zostali stabilné, nezávisle od vplyvu BMI."

Srdcové ochorenia

Ochorenia srdca sú pre chrápajúcich obrovským problémom. V štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Sleep sa počas desiatich rokov analyzovalo 2 320 dospelých osôb s priemerným vekom 74 rokov. Akademici rozdelili účastníkov do troch skupín - ľudia, ktorí nechrápali, ale boli ospalí, chrápajúci, ktorí neboli ospalí a chrápajúci, ktorí boli ospalí.

Ich experiment odhalil, že tí, ktorí chrápali a cítili sa počas dňa unavení, mali o 46 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so srdcovými chorobami. Doktor Yohannes Endeshaw z Lekárskej fakulty Morehouse v Atlante bije na poplach: "Myslíme si, že tieto príznaky by sa mohli použiť ako jednoduchá a lacná metóda na identifikáciu starších dospelých so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení."

Vysoký krvný tlak

Súvislosť medzi vysokým krvným tlakom a spánkovým apnoe je vo vedeckej komunite dobre zdokumentovaná. Výskumníci však prekvapivo málo skúmali samotný vplyv chrápania. Profesor Habibolah Khazaie z Kermanshah University of Medical Sciences v Iráne však publikoval svoje zistenia v časopise Journal of International Medical Research.

Akademické pracovisko sledovalo chrápanie, apnoe a krvný tlak u 181 dospelých osôb s priemerným vekom 49 rokov. Ich zistenia dokázali, že chrápajúci ľudia mali oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť vysokým krvným tlakom a mali vysokú pravdepodobnosť nadváhy. "Pacienti s hypertenziou mali vyššiu mieru chrápania a apnoe, ako aj ukazovatele nadváhy. Chrápanie bolo najspoľahlivejším prediktorom hypertenzie," vysvetlil Khazaie.

Ak vás alebo vašu polovičku trápi vaše chrápanie, nezúfajte. Obráťte sa na lekára, ktorý vás navedie na správnu cestu a poradí vám, ako s týmto problémom bojovať. Nemusíte sa cítiť zahanbene, chrápu aj tí s “modrou krvou”! Zlé jazyky povrávajú, že v posteli chrápe aj britský princ Harry, lámač ženských sŕdc Tom Cruise či zvodná kráska z Barbadosu Rihanna!​

Viac o téme: SpanokMrtvicaSpankove apnoeChrapanieVysoky krvny tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9