Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MÝTY a FAKTY o škodlivosti MOBILU na zdravie!

Smartfóny ovplyvňujú naše fyzické aj mentálne zdravie.
Smartfóny ovplyvňujú naše fyzické aj mentálne zdravie. (Zdroj: GettyImages)

Dnešný deň, 6. február, je Svetovým dňom bez mobilu. Pozrime sa pri tejto príležitosti na to, ako mobil vplýva na naše zdravie - fyzické aj mentálne. A v neposlednom rade, ako vplýva na naše deti.

Keď sa povie vplyv mobilu na zdravie, väčšinou všetci začnú hovoriť o tom, že mobily vyžarujú rádiofrekvenčné žiarenie, čím nás poškodzujú. Je to čiastočne zavádzajúce. Áno, je pravda, že určitá dávka žiarenia tu je, ale ide o nízku úroveň neionizujúceho žiarenia, ktoré na naše zdravie nemá žiadny negatívny dopad.

Keď sme si už najväčší mýtus vyvrátili, poďme sa spolu pozrieť na to, ako mobily reálne vplývajú na naše fyzické zdravie:

Narušenie spánku - platí to najmä v momentoch, kedy do mobilu pozeráte tesne pred spaním, ale aj za predpokladu, že v daný deň ste pri displeji stráli veľa času. To vám môže privodiť problém so zaspávaním, ale aj zníženú kvalitu spánku. Odborníci radia, aby ste do telky, mobilu či počítača nepozerali aspoň 30 min. pred spánkom.

Bolesť krku, chrbta, ramien - v roku 2022 sa uskutočnila štúdia, z ktorej vyplynulo, že už mladí ľudia - vysokoškolskí študenti - vnímajú vyššiu bolesť krku, chrbta a ramien, pričom odborníci sa zhodli na tom, že príčinou je práve držanie tela a poloha hlavy pri držaní mobilu.

Zvýšená únava oči a bolesť hlavy - tie sú zapríčinené modrým svetlom, ktoré vyžaruje obrazovka mobilu, ale aj tým, ako blízko pri očiach svoje smartfóny držíme. „Nadmerné pozeranie sa do mobilného zariadenia môže mať za následok únavu očí, ich podráždenie, zápal, progresiu krátkozrakosti a môže sa vyvinúť aj syndróm suchého oka. Niektoré stavy si môžu dokonca vyžiadať aj antibiotickú liečbu,“ vysvetľuje lekárka oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica.

Bolesť ruky a zápästia - najmä písanie textových správ môže viesť k vzniku tzv. trigger thumb, teda zhrubnutiu palcového tkaniva, k bolestiam zápästia, artritíde palca a ďalším podobným problémom.

Mobily však vplývajú nielen na naše fyzické, ale aj mentálne zdravie. Práve preto je dnes moderných množstvo aplikácií, ktorých cieľom je sledovať a najmä znížiť množstvo času, ktoré pri mobiloch trávime.

Aké sú teda vplyvy mobilu na naše mentálne zdravie?

Znížená pozornosť - nesúvisí to iba s momentálnou pozornosťou, ktorú venujeme napríklad cestnej premávke pri prechádzaní cez cestu a zároveň ťukaním do mobilu, ale aj so schopnosťou sústredenia sa všeobecne. Štúdie hovoria, že čím viac času trávime pri mobile, tým menej sa dokážeme sústrediť.

Znížená schopnosť nadviazať kontakt s ostatnými - a nielen nadviazať v dobe, keď si všetci píšeme a posielame hlasové správy, ale keď sa už zoči-voči s niekým stretneme, tak aj udržať komunikáciu s druhým. V čase, kedy nám neustále zvoní telefón, pípajú či vibrujú správy, je to jednoducho náročné a vedci dokázali, že v tomto smere sú naše smartfóny výrazne rušivým elementom.

Zvýšené riziko úzkostí a depresie - súvisí najmä s časom strávaným na sociálnych sieťach, kde ľudia prezentujú svoj život ako iba krásny a šťastný, čo však zďaleka nemusí byť realitou.

 

Ako je to s deťmi?

Všetko napísané vyššie platí aj u detí! Čiže rovnaké problémy s fyzickým i mentálnym zdravím sa prejavia ako u dospelých, tak u detí. Je tu však jeden zásadný rozdiel, a to ten, že deti si vytvárajú návyk. Ako budú tráviť svoje detské dni, tak pravdepodobne budú tráviť aj svoju dospelosť. Preto je veľmi dôležité sledovať, koľko času trávia s mobilom, čo na ňom sledujú, ale tiež porozmýšľať, či ho už naozaj potrebujú.

 

Nie je to iba negatívne!

Napriek tomu, že sa to tak môže javiť, smarfóny nie sú v našom živote iba zlým elementom. Naopak, mnoho ľudí využíva mobily na užitočné veci - sledovanie svojej pohybovej aktivity, srdcovej aktivity, výdaj energie atp. Asi aj tu platí staré známe pravidlo zlatej strednej cesty a tiež, že všetkého veľa škodí.

 

www.askthescientists.com

 

Viac o téme: MobilPalecBolesti hlavySpanokSmartfonDepresiePozornostKrcna chrbticaUzkostiKoncentraciaUnava ociProblemy so spankom
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9