Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úľava do 20 sekúnd: Takto si hravo poradíte so stuhnutým krkom!

Stuhnutý krk vie poriadne znepríjemniť každodenné činnosti.
Stuhnutý krk vie poriadne znepríjemniť každodenné činnosti. (Zdroj: profimedia.sk)

Poznáte to – ráno sa prebudíte, už už sa idete ponaťahovať no zrazu prudká bolesť! Aj takto nepekne vie prekvapiť stuhnutý krk. Nie vždy však býva následkom zle uloženej hlavy, má viacero dôvodov. Ponúkame vám jednoduchý trik, ako sa ho do 20 sekúnd zbaviť!

Stuhnutosť spôsobuje zlé zakrivenie chrbtice počas spánku na mäkkom matraci či vankúši. Ak v tejto neprirodzenej polohe ostávame dlhšie, svaly sa dostávajú do kŕča alebo prichádza k nervovému podráždeniu. Nie vždy však môže ísť o na prvý pohľad „banálnu“ záležitosť. Stáva sa, že za týmto stavom je niečo oveľa vážnejšie. V takýchto prípadoch je vhodné vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

Prečo máme krk stuhnutý?

Prvým dôvodom býva svalové napätie. Sem patrí to neslávne zlé spanie, po ktorom sa ráno prebudíte a neviete poriadne otočiť hlavou. Krk vystavuje počas určitej doby záťaži, ktorá spôsobí kŕč. Predchádza jej svalová únava.

Napätie spôsobuje aj:

  • Nosenie tašky na jednom ramene
  • Zlé nastavenie uhla monitora
  • Pridŕžanie telefónu ramenom

Stuhnutie krku však môže spôsobiť aj sedavá práca, neustále pozeranie do mobilov, čo v dnešnej dobe nie je až také výnimočné. Tento rýchly trik vám pomôže so stuhnutosťou, pričom nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky!

Stuhnutý krk môže byť následok ochorenia krčnej chrbtice. Na jednej či viacerých častiach krčnej chrbtice môže prísť k opotrebovaniu či poškodeniu štruktúr, čo spôsobuje stuhnosť a bolesť.

Dôvodom môžu byť aj infekcie. Príkladom je meningoková infekcia. Ak v jednej chvíli pociťujete bolesť hlavy, nevoľnosť, máte horúčku, zvraciate a zároveň máte stuhnutý krk, okamžite vyhľadajte lekára!

Ako pomôže lekár? 

Pri návšteve lekára vám zrejme odporučí studený obklad, lieky proti bolesti a potom jemnú masáž, nesmie však spôsobiť bolesti. Nie je vôbec vylúčené, že vás bude bolieť aj hlava, ale to býva normálne.

Čo treba urobiť?

Posaďte sa rovno a otočne hlavu jemne doľava, potom doprava, desaťkrát do každej strany. Hlavou točte iba do tej miery, do akej môžete a ako sa cítite dobre – nepresiľujte sa. Opakujte počas dňa.

Prečo to funguje?

Po pravde, ak nás niečo bolí, pohyb a cviky, ktoré bolesť zintenzívňujú, nerobíme. Bolesť nie je príjemná a niekedy to, čo bolí, nemá byť namáhané. Ak však máte krk stuhnutý a viete presne, čo je jeho príčinou, je dobré pomalými cvikmi krk uvoľniť. Rotácia je presne ten pohyb, ktorý krk potrebuje nato, aby sa uvoľnil a dal do poriadku.

Nedostatok pohybu je hlavný dôvod, prečo váš krk cíti tak stuhnutý. Tento uvoľnený rotácia je rýchly spôsob, ako uvoľniť veci do poriadku.

Čítajte tiež: 7 prekvapivých potravín, ktoré by sme nemali jesť v lete

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9