Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Môžete ho zjesť? Pozrite sa, čo signalizuje sivozelený povlak na vaječnom žĺtku!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Keď vajce po rozbití zapácha alebo má neprirodzenú farbu, väčšina konzumentov ho radšej vyhodí a neriskuje ohrozenie zdravia. Niektorí však zaváhajú aj vtedy, keď má žĺtok po uvarení vajíčka zelenkastý povlak. Môže aj tento znak poukazovať na zdravotné riziko?

Je vajce staré, pokazené alebo pochádza od neduživej sliepky? Správna nie je ani jedna z možností. Sivozelené sfarbenie na povrchu žĺtka po uvarení vajca je výsledkom chemickej reakcie, ktorá nijako nezhoršuje kvalitu potraviny, píše magazín Stern.de. Povrch žĺtka mení farbu, keď vajíčko vo vriacej vode necháte variť dlhšie, než je potrebné.

Čítajte viac: Paradoxné zistenie o častej konzumácii vajec: Toto by ste nečakali ani náhodou!

Ako na svojej stránke uvádza dolnosaský Úrad pre ochranu spotrebiteľa a bezpečnosť potravín, zafarbenie nemení chuťové ani zdravotné vlastnosti vajec. Je dôsledkom reakcie železa prítomného v žĺtku so zlúčeninami síry vo vaječnom bielku na povrchu žĺtka. Vzniká nazelenalý sulfid železnatý.

Podľa odborníkov sa zelenkavý povlak objavuje vtedy, keď vajce vo vode varíte dlhšie ako desať minút. Ak chcete sfarbeniu žĺtka predísť, vajce by ste mali z vody vybrať po deviatich minútach varenia.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: ŽĺtkoVajce natvrdoSivozelený povlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9