Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vajíčka by tehotné ženy nemali podceňovať: Bežná potravina zachráni ich, aj život plodu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Najlepší zdroj výživných látok! To sa hovorí o potravine, ktorú mnohí majú bežne v chladničke. Ani nevedia, čo je to za zázrak. Obzvlášť pre budúce mamičky majú vajcia veľký prínos. Pozrite sa, čo sa v nich skrýva!

Prečo sú také dôležité?

Ste v radostnom očakávaní? Nezabúdajte na zdravú stravu, aby ste boli vy a váš plod zdraví. Na tanieri by nemali chýbať hlavne vajíčka, ktoré sú primárne pre zdravé tehotenstvo. V neposlednom rade aj preto, že môžu znížiť pravdepodobnosť predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti a depresie u matky. To odhalil nový výskum, ktorý spojil zistenia z 18 rôznych štúdií zameraných na výživu a konzumáciu slepačích vajec. 

Čítajte tiež: Nebezpečenstvo konzumácie avokáda: Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť, patríte medzi nich?!

Autorka a dietologička Cordelia Woodwardová, ktorá vykonala so svojimi kolegami analýzu, uviedla pre dailymail.co.uk: "Vajcia sú akoby takým balíkom plných bielkovín, vysoko biologicky dostupných živín a jeden z mála prírodných zdrojov vitamínu D, ktorý je životne dôležitý počas tehotenstva. Vajcia obsahujú aj malé množstvá mastných kyselín s dlhým reťazcom (nachádzajú sa aj v plodoch mora), ktoré súvisia so zvýšenou hmotnosťou dojčiat, zníženým rizikom predčasného pôrodu a zníženou depresiou u matky.”

Ako pokračuje odborníčka, železo vo vajíčkach zohráva dôležitú úlohu počas tehotenstva, pretože ide o obdobie, keď môže dôjsť k poklesu hladiny železa v ženskom tele, čo vedie k únave. Doplnky s obsahom železa môžu byť nastávajúcej mamičky predpísané, no majú vedľajší účinok, môžu spôsbiť zápchu. Preto sa odporúča konzumácia vajíčok, čo je prirodzený spôsob na zvýšenie obsahu železa v strave.

V správe sa dospelo k záveru, že bohaté výživové zloženie vajec znamená, že môžu dodávať väčšinu kľúčových látok potrebných počas tehotenstva, ako je železo, jód, vitamín B12, vitamín D, folát a cholín. Tiež sa zistilo, že už len jedno vajíčko obsahuje viac ako 100% odporúčanú dávku vitamínu B12 počas tehotenstva. Tento vitamín pomáha udržiavať zdravé nervové bunky a červené krvinky, ako aj účasť na syntéze DNA (DNA je genetickým materiálom pre všetky bunky vrátane buniek rastúceho plodu).

Kyselina listová

Viac ako tri štvrtiny žien vo Veľkej Británii v plodnom veku má nízke hladiny kyseliny listovej v krvi, čo je živina, ktorá pomáha predchádzať poruchám nervovej trubice, ako je spina bifida, ktoré sa vyskytujú u 1 z 1000 detí. Dve vajíčka obsahujú 55 mikrogramov kyseliny listovej - ale tehotné ženy ešte potrebujú užívať doplnok kyseliny listovej denne počas prvých troch mesiacov.

Vajíčka by tehotné ženy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôležitý jód

Nedostatok jódu sa vyskytol až u 40% tehotných žien a niektoré štúdie vo Veľkej Británii preukázali, že nedostatok môže súvisieť s nízkou pôrodnou hmotnosťou a oneskorením neurologického a behaviorálneho vývoja detí. Dve vajcia poskytujú približne štvrtinu denného odporúčania jódu!

Vitamín D

Po mastných rybách sú vajcia najbohatším zdrojom vitamínu D, poskytujúc 3,7 mikrogramov, čo sa týka dávky dvoch vajec. Nedostatok vitamínu D v tehotenstve súvisí so zvýšeným rizikom preeklampsie, gestačného diabetu, infekcií moču a cisárskeho rezu. Tehotným ženám sa odporúča, aby sa zamerali na 10 mikrogramov vitamínu D denne.

Pomáha udržiavať zdravú hmotnosť

Množstvo bielkovín vo vajciach je dostatočne vysoké, aby zvýšilo hladinu sýtosti, takže sa po jedle cítite plnšie. Tento fakt môže pomôcť ženám udržať zdravú telesnú hmotnosť počas tehotenstva. Závažná obezita (BMI> 35) postihuje približne 5% tehotných žien a môže viesť k väčšiemu riziku cisárskych rezov a indukovaných pôrodov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9