Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Paradoxné zistenie o častej konzumácii vajec: Toto by ste nečakali ani náhodou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Raz ich velebia, potom zasa zatracujú. Vajcia patria k najkontroverznejším potravinám našej kuchyne. Dôvodom je podozrenie, že prispievajú k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Aj preto vás možno závery najnovšej vedeckej štúdie prekvapia.

 

Ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaradia jedno vajce denne, by mohli výraznejšie znížiť riziko vzniku srdcovo-cievneho ochorenia, tvrdia čínski vedci v spolupráci s britskými, ktorí svoje zistenia publikovali v magazíne Heart. Vajcia sú výdatným zdrojom bielkovín, vitamínov a iných bioaktívnych zložiek vrátane cholesterolu. Ten však podľa vedcov nemusí byť dôvodom na obavy.

Čítajte viac: Vplyv usadenín na jednotlivé telesné orgány: Nánosy odpadu dokážu zamávať s celým telom!

Kardiovaskulárne ochorenia zabíjajú milióny ľudí a rekordérmi v počte úmrtí na problémy so srdcom a cievami sú aj Slováci. Vo väčšine západných krajín si životy berie najmä ischemická choroba srdca. Keby ľudstvo našlo spôsob, ako počet úmrtí znížiť, bol by to úspech.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Čínski výskumníci tvrdia, že predchádzajúce štúdie vysokú koreláciu medzi ischemickou chorobou srdca alebo mŕtvicou nenašli. Tím vedcov vedený profesorom Limingom Li and doktorom Canqingom Yu preskúmal najprv údaje o približne pol milióna dospelých Číňanov vo veku 30 až 79 rokov. Vedci sledovali, ako často konzumovali počas štyroch rokov vajcia a či to malo nejaký vplyv na ich zdravotný stav.

Vajce ako prevencia?

Do novej štúdie zapojili viac ako 400-tisíc zdravých ľudí bez rakoviny, cukrovky alebo srdcovo-cievneho ochorenia. Približne 13 percent účastníkov bežne konzumovalo menej ako jedno vajce denne, 9 percent konzumovalo vajce zriedka alebo nikdy.

Paradoxne, ľudia, ktorí jedli vajce denne, resp. mali vajce v strave častejšie, nemali také vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení ako tí, ktorých jedálniček zahŕňal vajcia len príležitostne. Predovšetkým denní spotrebitelia vajec mali o štvrtinu znížené riziko úmrtia na hemoragickú mŕtvicu. Znížené však bolo aj riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia (o 18 percent) a ischemickej choroby srdca (o 12 percent). Na základe týchto výsledkov sa vedci domnievajú, že mierna spotreba vajec (jedno vajce denne), môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.

 

 

 

 

 

Viac o téme: VajceCholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9