Bežný zvyk pri príprave vajec, ktorým si uškodíte: Takto prispievate k šíreniu baktérií!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-15 10:00:00

Dáva zmysel každú jednu potravinu umyť pred tým, než ju pripravíte na konzumáciu. Nie vždy to však platí! V prípade vajec nielenže spravíte niečo, čo už za vás spravili dodávatelia potravín, ale postaráte sa o vážnejší problém, z ktorého sa môžete dlho spamätávať!

Umývanie vajec možno zaradiť medzi bežné zvyky v mnohých domácnostiach. Človek nad tým moc nerozmýšľa. Ako ostatné potraviny, vajcia po rozbalení putujú pod tečúcu vodu ešte pred tým, že ich dáte na sporák. Predsa len je lepšie uvariť čisté umyté potraviny ako špinavé! Hoci je to pravda, podľa rd.com u niektorých potravín môže ich umytie spôsobiť viac škody ako úžitku. Týka sa to práve vajec.

Čítajte tiež: Obľúbený nápoj z detstva ako pomoc pri ochorení? Pomáha tam, kde by ste to nečakali!

Vajíčka sú už umyté

Mnohí zvyknú aspoň opláchnuť vajíčko v škrupine pred tým, než ho prasknú alebo uvaria, aby sa uistili, že sa odstránia pretrvávajúce nečistoty či baktérie z povrchu vajíčka. Pravdou však je, že k tomu už došlo – a pravdepodobne bolo vajíčko umyté ešte dôkladnejšie, ako by ste vy spravili!

Podľa USDA (Americké ministerstvo poľnohospodárstva) existujú určité federálne predpisy, ktoré vyžadujú umývanie všetkých komerčne produkovaných vajec. Ide o proces, ktorý odstraňuje prirodzený ochranný povlak z povrchu vajíčka, nazývaný „kvet“ alebo inak „kutikula“. Akonáhle sa vajíčko umyje, na jeho povrch sa nanesie jedlý minerálny olej. Tento ochranný film zabráni prenikaniu akýchkoľvek baktérií, ktoré by mohli kontaminovať vajíčko. 

Prispejete k šíreniu baktérií!

Hoci by ste i po tomto zistení mali pocit, že vajíčko treba ešte doma umyť pod tečúcou vodou, nie je to tak. USDA a odborníci na výživu tvrdia, že umývanie vajec nie je potrebné. 

"Ak umyjete vajíčko pred jeho varením, pretože jeho škrupina je pórovitá, voda môže vniesť do vajíčka baktérie," varuje Amy Leigh Mercreeová, odborníčka na zdravie a najpredávanejšia autorka desiatich kníh vrátane pripravovanej knihy The Mood Book. 

Hovorí, že to platí najmä vtedy, ak používate studenú vodu alebo tečúcu. Mercreeová zároveň pripúšťa, že je pravda o existujúcom potenciály baktérií, ktoré sa môžu vytvoriť na povrchu vajíčka, ale umývaním to ešte viac zhoršíte

"Ide o to, že škrupina je tak pórovitá, že voda vytlačí vnútro vajca na jeho povrch," hovorí a dodáva, že to predstavuje oveľa väčšie riziko kontaminácie vajíčka, ktoré budete jesť.

Mercree pripúšťa, že čerstvé vajcia z farmy, ktoré neboli podrobené procesu umývania, majú väčší potenciál prísť do kontaktu s nečistotami. Napriek tomu odporúča, aby ste ich neumyli. Ak i napriek tomu ich budete chcieť takto zbaviť nečistôt, uistite sa, že používate teplú vodu a vyhnite sa mydlu. Pokiaľ ide o komerčne predávané vajcia, neumývajte ich – ušetríte čas a nechajte baktérie tam, kde patria.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie vajíčka potraviny zdravie umývanie

2019-03-15 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia