V jedinom zrnku je skrytá ohromná sila prírody: Účinok maku, ktorý nič neprekoná!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-10 06:00:00

Mak je jednou z najobľúbenejších pochutín slovenskej kuchyne. Kvôli jeho nezameniteľnej chuti ho pridávame najmä do pečiva a zákuskov. Ľudia, ktorí sa jeho konzumácii vyhýbajú, prichádzajú o mnohé jedinečné zdravotné benefity. Budete prekvapení, čo všetko sa nachádza v jedinom makovom zrnku!

Mak siaty je skvelým spojencom zdravia aj krásy. V jeho drobných semenách sa totiž nachádzajú látky, ktoré chránia srdce, kosti, zrak a nervový systém, zlepšujú kvalitu pleti a vlasov, u žien stimulujú plodnosť a účinkujú tiež ako prevencia cukrovky 2. typu.

Čítajte viac: Špenátový mýtus, ktorý ukrýva kus pravdy: Bežná chyba mení túto zeleninu na škodcu!

Makové zrniečka by do svojej stravy mali zaradiť aj ľudia s problematickým trávením. Keďže majú vysoký obsah vlákniny, uľahčujú vyprázdňovanie a ich konzumácia je prevenciou zápchy. Podľa portálu Livestrong.com je mak prirodzeným bojovníkom proti vysokej hladine cholesterolu v krvi a prospieva tak aj srdcu a cievam. Kto mak konzumuje pravidelne, pravdepodobne má pokojnejší spánok – obsahuje totiž látky s omamným účinkom.

Strážca pevných kostí

Vedeli ste, že mak je tým najlepším zdrojom vápnika, aký v prírode poznáme? Obsahuje niekoľkonásobne viac vápnika ako mlieko a v jeho tieni dokonca zahanbene stoja aj tvrdé syry. Konzumáciou maku predchádzate krehnutiu kostí, posilňujete srdce aj nervový systém. Okrem vápnika sa mak môže popýšiť aj vysokým obsahom medi, ktorá chráni bunky pred poškodením. Meď je predpokladom správneho vstrebávania železa v organizme. Takisto prispieva k ochrane kostí, ciev a je prevenciou infekcií. Dokonca tiež pomáha znižovať vysoký krvný tlak.

V maku sa nachádza aj štedrá porcia fosforu, známeho ochrancu kostných tkanív, ktorý spolu s mangánom obsiahnutým v drobných tmavých zrniečkach vytvára tú najlepšiu výživu pre zdravé kosti.

Pozornému zraku gazdiniek už zaiste aspoň raz zablúdil pohľad na makový olej, ktorého konzumácia prináša podobné výhody ako konzumácia ľanového oleja. Je totiž výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín.

Okrem stopových prvkov sa v maku nachádzajú aj vitamíny, najmä vitamín E, B1, B2, a tiež bielkoviny. Dobrú povesť tejto mimoriadne výživnej rastliny však narúša prítomnosť prírodných ópiových alkaloidov v makoviciach, napríklad morfínu, ktorý sa v medicíne uplatnil ako silné analgetikum, avšak so schopnosťou vyvolávať závislosť. Stal sa neslávne slávnou surovinou na výrobu jednej z najznámejších drog – heroínu.

Fotogaléria


Tagy:
mak vápnik

2019-03-10 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia