Horšie než handra na podlahu? Neuveríte, po koľkých dňoch by ste mali vymeniť uterák!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-09 15:30:00

Podobne ako vreckovky, ani uteráky by ste nemali zdieľať s nikým iným. Sú totiž živnou pôdou pre baktérie. Odborníci varujú, že aj uteráky voňajúce čistotou, ktoré ste oprali, sú plné mikroorganizmov.

Uteráky osídľujú kolónie baktérií bez ohľadu na to, či ste ich pred použitím oprali a voňajú po aviváži alebo ich používate už týždeň, upozorňuje nemecký portál Stern.de.

Čítajte viac: Prečo splachovať s prikrytým vekom? Po tomto zistení na to už nikdy nezabudnete!

Na uterákoch umiestnených na toalete alebo v kúpeľni sa môžu nachádzať nebezpečné baktérie typu E. coli alebo salmonela. Utierame si do nich mokré ruky, ktoré nie vždy umyjeme naozaj dôkladne. Len čo uteráky v zle vetranej miestnosti navlhnú, stáva sa z nich potenciálny zdroj infekcie.

Akoby ste si tvár opláchli v záchodovej mise

Podľa štúdie z Arizonskej univerzity je až 90 percent uterákov kontaminovaných koliformnými baktériami, teda baktériami nachádzajúcimi sa v črevách a fekáliách. Keď sa dostanú na vlhký uterák, množia sa na ňom. Po dvoch dňoch používania sú uteráky kontaminované takým množstvom koliformných baktérií, že keď si nimi utriete tvár, nalepí sa na ňu asi toľko baktérií, ako keby ste si hlavu vopchali do záchodovej misy a spláchli, uvádza Time.com.

Ako teda používať uteráky bezpečne? V prvom rade by ste ich nemali zdieľať s nikým iným. Každý člen domácnosti by mal mať svoj vlastný uterák. Odborníci radia nepoužívať uteráky či utierky dlhšie než dva dni. Keď navlhnú, stáva sa z nich jeden z najkontaminovanejších predmetov v domácnosti. 

Uteráky aj utierky by ste mali prať na podobnej teplote ako spodnú bielizeň, teda najmenej na 60 stupňov Celzia.

 

Fotogaléria


Tagy:
baktérie uterák

2019-03-09 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia