Obľúbený nápoj z detstva ako pomoc pri ochorení? Pomáha tam, kde by ste to nečakali!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-10 15:30:00

Je premenlivá a nepredvídateľná. Aj preto sa hovorí o nej ako o chorobe tisícoch tvárí. Taká je roztrúsená skleróza, ktorá je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidity u mladých dospelých ľudí od 20 do 40 rokov. Najnovšie sa dá s ňou bojovať prostredníctvom lahodného nápoja, ktorý si vďaka svojej chuti získal u mnohých obľubu!


Stačí jeden hrnček kakaa raz denne na to, aby pomohlo ľuďom s roztrúsenou sklerózou! Potvrdil to nedávny výskum, ktorý prízvukuje, aby na šálku horúcej čokolády pacienti nezabúdali. Pomôže im v boji proti únave, čo je jeden z nepríjemných príznakov ochorenia. Výsledky výskumu hovoria za všetko. Pacienti, ktorí pili kakaový nápoj bohatý na flavonoidy každý deň počas šiestich týždňov, hlásili menej únavy a bolesti, ako zistili vedci z Oxford Brookes University. Vedci sa domnievajú, že je to vďaka flavonoidom v kakae, ktoré majú protizápalové vlastnosti.

Čítajte tiež: Veľký omyl o vymieňaní spodnej bielizni: Zlozvyk, ktorým hazardujete so svojím zdravím!

Zrealizovaný experiment

Štúdia, publikovaná v časopise BMJ Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, rozdelila 40 ľudí, u ktorých bola nedávno diagnostikovaná relapsujúco-remitujúca forma roztrúsenej sklerózy a únava do dvoch skupín.

Prvým bolo povedané, aby pili denne počas šiestich týždňov buď kakaový prášok s vysokým obsahom flavonoidov zmiešaného so zohriatym ryžovým mliekom alebo kakaový prášok s nízkym obsahom týchto látok. Účastníci však museli čakať 30 minút predtým, ako užijú predpisovaný liek alebo zjedia či vypijú niečo iné, inak sa mohli držať svojej bežnej stravy.

Úrovne únavy boli hodnotené v priebehu štúdie a účastníci štúdie hodnotili svoju únavu na stupnici od 1 do 10, každý deň o 10:00, 15:00 a 20:00 hodine. Úrovne aktivity boli tiež merané pomocou krokomera.

Vplyv na únavu a fyzickú kondíciu

Po šiestich týždňoch došlo k malému zlepšeniu únavy u 11 z tých, ktorí konzumovali vysoko-flavonoidné kakao v porovnaní s ôsmimi, ktorí konzumovali nízko-flavonoidnú verziu, ako odhalili výskumníci. Tí, ktorí konzumovali kakao s vysokým obsahom flavonoidov, boli tiež schopní odkráčať viac než v druhej skupine počas šesťminútovej chôdze testu. Úroveň bolesti sa zdala byť nižšia aj u tých na vysoko-flavonoidovom nápoji.

"Naša štúdia dokazuje, že určité zmeny v stravovaní môžu ponúknuť dlhodobé prínosy na zdravotný stav pacientov a zmierniť únavu či zvýšiť fyzickú kondíciu,“ dodali vedci. Dr Shelly Coeová, lektorka výživy na Oxford Brookes University, ktorá viedla túto štúdiu, uviedla: "Roztrúsená skleróza je nepredvídateľná a odlišná u každého pacienta. Teraz potrebujeme presne vedieť, aká účinná je horúca čokoláda bohatá na flavonoidy a či môže mať prospech u všetkých s chorobou.

Kakao pre pacientov s ochorením

Hoci je táto štúdia len v počiatočnej fáze, vedci dúfajú, že nájdu prístup v stravovaní, ktorý by pomohol ľuďom s roztrúsenou sklerózou v budúcnosti zvládnuť ich príznaky účinne, bezpečne a bez väčších nákladov. V každom prípade, podľa Coeovej môžu ľudia s týmto ochorením zaradiť do svojho jedálnička pitie kakaa každý deň, čo by im mohlo pomôcť s únavou. 

Dr Susan Kohlhaas, riaditeľka výskumu spoločnosti MS Society, ktorá financovala štúdiu, uviedla: "Vieme, že únava je jedným z najčastejších príznakov MS a môže mať obrovský vplyv na kvalitu života, a preto nájsť komplexnejšiu liečbu, ktorá by pomohla, je jednou z našich prioritných výskumných priorít.“

O ochorení

Roztrúsená skleróza je najčastejším neurologickým stavom postihujúcim 100 000 ľudí vo Veľkej Británii. Ochorenie, ktoré postihuje dvakrát viac žien ako mužov, spôsobuje únavu u deviatich z desiatich pacientov spolu s bolesťou a nakoniec stratou mobility a poruchami zraku. Pri roztrúsenej skleróze imunitný systém organizmu nefunguje a namiesto toho, aby sa ochránil pred chorobami, napáda vlastnú nervovú sústavu.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie kakao čokoláda choroby roztrúsená skleróza

2019-03-10 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: eurekalert.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia