Ochorenie, na ktoré upozorní typický očný príznak: Zdrojom nákazy môžu byť aj vajcia

Zápal očných spojiviek. Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-26 05:55:00

Pseudomor hydiny patrí k vysoko nákazlivým vírusovým ochoreniam, ktoré sú zo zvierat prenosné aj na človeka. Poznajú ho najmä chovatelia, ktorí by výskyt choroby mali povinne hlásiť úradom. Podľa odborníkov môžu byť zdrojom patogénov aj vajcia.

Pseudomor hydiny je celosvetovo rozšírená, vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich a voľne žijúcich vtákov, ktorá predstavuje vážne riziko nielen pre chovateľov hydiny, ale aj pre človeka, uvádza na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR).

Čítajte viac: Infekcia, ktorá sa nepozorovane šíri ďalej: Nakaziť sa môžete aj od preliečeného človeka!

U človeka sa ochorenia prejavuje v podobe zápalu očných spojiviek a príznakmi pripomínajúcimi chrípku. Šíri sa vzájomným kontaktom vtákov, ale aj prostredníctvom kontaminovanej vody, krmivom, trusom a sekrétmi chorých zvierat.

Čítajte viac: Jedno vajce denne či týždenne? Vieme, koľko ich môžete zjesť, aby ste neohrozili srdce!

Najčastejšie sa nákaza vyskytuje u hrabavej hydiny. Infikované kurčatá hynú náhle, aj bez výskytu klinických príznakov. „Na rozširovaní nákazy sa môžu podieľať aj vajcia, pričom značné riziko predstavuje transport hydiny zo zahraničia. Uprednostňovaním hydinového mäsa a vajec zo slovenských fariem spotrebitelia napomáhajú ochrane našich chovov. Slovenské chovy sú pritom dôsledne pod kontrolou od farmy až po pult predajne,“ povedala Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Podľa štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) je pôvodcom ochorenia vírus z čeľade Paramyxoviridae, ktorý môže vo vonkajšom prostredí za chladného počasia prežívať aj niekoľko týždňov.

Chradnú a prestávajú znášať vajcia

Medzi prvé príznaky pseudomoru hydiny u vtákov patria posedávanie, ospalosť a nezáujem o krmivo. Neskôr nastupujú príznaky respiračných porúch – vtáky dýchajú s otvoreným zobákom a vydávajú chrapľavé, resp. piskľavé zvuky. V horných častiach dýchacích ciest sa hromadí hlienovitý sekrét, ktorého sa hydina snaží zbaviť fŕkaním a mykaním hlavy. Okolo očí vzniká opuch, perie je našuchorené. Objavuje sa tiež zelená hnačka, niekedy s prímesou krvi. V dôsledku respiračných porúch dochádza k fialovému sfarbeniu hrebeňa a lalôčikov. Neskôr sa objavujú príznaky porúch centrálneho nervového systému – chôdza je nekoordinovaná, zviera má kŕče alebo chvenie svalstva. Charakteristické je stočenie alebo vyvrátenie krku, potom nasledujú paralýzy krídiel a nôh. U nosníc je prvým príznakom pokles až úplné zastavenie znášky vajec na obdobie jeden až troch týždňov. U holubov je charakteristickým príznakom našuchorené perie, apatia, anémia, chudnutie a vodnatá hnačka. Nervové príznaky sa prejavujú chvením hlavy a neskôr paralýzou končatín, stočením alebo vyvrátením krku.

Pseudomor hydiny je choroba podliehajúca povinnému hláseniu v rámci EÚ. „Vyzývam na obozretnosť všetkých chovateľov a najmä drobnochovateľov, aby boli všímaví a každé podozrenie ihneď nahlásili úradným veterinárnym lekárom. Len spoluprácou a včasnou diagnostikou môžeme naše územie udržať bez tohto ochorenia. Agrorezort aktuálne robí všetko preto, aby sme boli na prípadné zaznamenanie výskytu dobre pripravení,“ upozornila Matečná.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
vajcia zápal očných spojiviek pseudomor hydiny

2019-04-26 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: MPRV SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia