Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Títo ĽUDIA by NEMALIi rátať s OCHRANOU pred ďalšími variantmi COVIDU: Patríte medzi nich aj VY?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov je jedno, či máte tri dávky vakcíny proti Covidu alebo nie. Ak ste prekonali infekciu nového koronavírusu, pričom ste mali Omikron, je možné, že nebudete dostatočne chránení pred inými variantmi.

Spoločným predpokladom pandémie COVID-19 bolo, že infikovaním vírusom získate prirodzené posilnenie imunity, vďaka čomu bude telo môcť lepšie rozpoznať variant, s ktorým sa stretlo, a zabráni tak infekcii v budúcnosti. Najnovšia analýza však zistila, že Omikron poskytuje slabú imunitu proti opätovnej infekcii samotným Omikronom aj u ľudí, ktorí plne zaočkovaní, uvádza sa na imperial.ac.uk.

U tých, ktorí boli trikrát očkovaní a nemali žiadnu predchádzajúcu infekciu SARS-CoV-2, poskytol Omikron posilnenie imunity proti predchádzajúcim variantom (Alpha, Beta, Gamma, Delta a pôvodný kmeň), ale menej proti samotnému omikronu. Tí, ktorí boli infikovaní počas prvej vlny pandémie a potom znova neskôr Omikronom, nemali žiadnu ochranu. Podľa vedeckého tímu však očkovanie naďalej poskytuje ochranu pred ťažkými chorobami a smrťou.

Čítajte tiež: PRÍSADA v ovocí, kvôli ktorej trpí PEČEŇ: Naštartuje ZÁPAL a znásobí ukladanie TUKU

Profesorka Rosemary Boytonová z Imperial's Department of Infectious Disease a hlavná autorka štúdie, zverejnenej v časopise Science, povedala: „Infikovanie Omikronom neposkytuje posilnenie imunity proti opätovnej infekcii v budúcnosti. Predchádzajúca infekcia SARS-CoV-2 má vplyv na schopnosť posilniť imunitu proti následnej infekcii SARS-CoV-2 prostredníctvom určitého procesu, a to sa môže vzťahovať na podvarianty omikron vrátane BA.4 a BA.5.“

Títo ĽUDIA by NEMALIi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Profesor Danny Altmann z Imperial's Department of Immunology and Inflammation sa pridáva a dodal, že Omikron nie je ani zďaleka prirodzeným posilňovačom vakcinačnej imunity, ako sa doteraz predpokladalo. Údajne zanechá v organizme málo charakteristických znakov na imunitnom systéme, čo je prekvapivý fakt. Keďže Omikron dokáže ľahko obísť imunitný systém, nezapamätá si infekciu na dlhodobé obdobie. 

Vlastný "imunitný odtlačok"

Predchádzajúca práca tímu zistila, že vzorce imunity proti SARS-CoV-2 sú akoby „vtlačené“ do imunitného systému na základe histórie infekcie. Odtlačok je u každého určený počtom dávok vakcíny, ktoré ste dostali, a variantom, s ktorým prichádzate do kontaktu, čo vedie k rozdielnej imunite u každého človeka.

V najnovšej štúdii sa zaoberali tým, prečo existuje toľko prelomových infekcií Omikron, dokonca aj medzi ľuďmi, ktorí boli trikrát zaočkovaní, ako to ovplyvňuje predchádzajúca anamnéza infekcie a či infekcia Omikron ponúka aspoň „prirodzený posilňovač“ imunity COVID-19. Tím analyzoval vzorky krvi od zdravotníckych pracovníkov v Spojenom kráľovstve, ktorí dostali tri dávky vakcíny mRNA a ktorí mali rôznu históriu infekcie SARS-CoV-2, s cieľom preskúmať imunitu protilátok, T a B buniek proti omikronu.

Zistili, že ľudia bez predchádzajúcej infekcie SARS-CoV-2, ktorí potom mali Omikron, vykazovali zvýšenú skríženú imunitu voči predchádzajúcim variantom – so zvýšenou imunitou B a T buniek proti Alfa, Beta, Gamma a Delta – ale vykazovali znížené zosilnenie proti samotnému spike proteínu Omikron.

Zdravotnícki pracovníci s predchádzajúcou infekciou Alpha vykazovali menej trvalú protilátkovú odpoveď proti Omikron. Ľuďom infikovaným počas prvej vlny pandémie a potom opäť omikronom chýbalo posilnenie imunity, čo vedci nazvali „hybridné tlmenie imunity“. Podľa výskumníkov ľudia po infekcii Omikronom, ktorí boli predtým infikovaní počas prvej vlny, nemajú posilnenú imunitu proti následnej infekcii variantom a potenciálne jeho podvariantami BA.4 a BA.5.

Očkovanie je stále účinné

Vedci zdôrazňujú, že zatiaľ čo očkovanie poskytuje ochranu pred závažným ochorením, vplyv infekcie a opätovnej infekcie na dlhodobé zdravie vrátane dlhodobého Covidu nie je známy. Súčasná štúdia sa zamerala iba na jedincov očkovaných trojitou mRNA.

Títo ĽUDIA by NEMALIi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: SILA bežného korenia, o ktorej nemá nikto tušenie: Vytvorí OCHRANNÚ vrstvu pred baktériami

Profesor Boyton povedal: „Obávame sa, že Omikron by mohol potenciálne ďalej mutovať na patogénnejší kmeň alebo by mohol lepšie prekonať ochranu vakcínou. V tomto scenári by ľudia, ktorí mali infekciu Omikron, boli slabo posilnení proti budúcej infekcii."

Je teda jasné, že očkovanie stále zostáva účinné proti závažným ochoreniami. Na tom sa teda nič nemení. Nie je však istá súvislosť medzi infekciou u človeka v minulosti a jeho reakciou na vakcínu. Predchádzajúca infekcia rôznymi variantmi ovplyvňuje silu aj trvanlivosť imunitných reakcií u človeka. Účinnosť súčasných stratégií očkovania bude závisieť nielen od toho, ktoré varianty sa stanú dominantnými v budúcnosti, ale aj od toho, ako predchádzajúce vlny infekcie ovplyvnili imunitu. Môže dôjsť k tzv. "hybridnému tlmeniu imunity", napríklad infekcia kmeňom vírusu v minulosti zhoršuje posilňujúci účinok následnej infekcie Omikron. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9