Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec LOCKDOWNU vďaka nosovému SPREJU? Tento LIEK by nám mohol vrátiť ŽIVOT, na aký sme zvyknutí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci držia v rukách veľký triumf. Vyrobili nosový sprej, ktorý by mohol zabrániť koronavírusovej infekcii. Máme k dispozícii účinný liek proti nákaze?

Vedci si od nového spôsobu liečby veľa sľubujú. Sú presvedčení o tom, že by nosový sprej mohol ukončiť toto trápenie, resp. lockdown a deti by začali chodiť do školy. Jednoducho povedané, nový sprej by nám mohol vrátiť život, na aký sme zvyknutí. Podľa odborníkov zabráni infekcii až na dva dni. Ďalšou dobrou správou je to, že by mohol byť k dispozícii v lekárňach už toto leto, ako sa uvádza na telegraph.co.uk

Čítajte tiež: VAROVNÉ signály problémov so životne dôležitým orgánom, ktoré NEBOLIA: Keď PEČEŇ kričí o pomoc!

Ako zabráni vírusu?  

Sprej, ktorý ešte nebol pomenovaný, obsahuje látky, schválené na lekárske použitie. Z toho dôvodu nepotrebuje žiadne ďalšie schválenie. Receptúra ​​pomáha predchádzať infekcii tým, že zachytáva vírus v nose a zachytí ho do povlaku, z ktorého nemôže uniknúť. Vírus by bol neaktívny a neškodný. V novembri minulého roku vedci oznámili, že laboratórne experimenty preukázali účinnosť spreju, čo sa týka zabránenia šírenia koronavírusovej infekcie, až po dobu 48 hodín.

Výrobok je kombináciou antivírusového činidla nazývaného karagénan, ktoré sa bežne používa v potravinách ako zahusťovadlo, a roztoku nazývaného gellan - želatinačné činidlo vybrané pre jeho schopnosť priľnúť k bunkám vo vnútri nosa. Gellan je dôležitou súčasťou, pretože má schopnosť rozprašovať sa na jemné kvapôčky vo vnútri nosnej dutiny, kde dokáže rovnomerne pokryť povrch a zostať v mieste podania, takže sa nedostane von z nosa. 

Koniec LOCKDOWNU vďaka nosovému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stačí štyrikrát denne a ochrana pred Covid-19 je na svete! Toľkokrát údajne stačí použiť nosový sprej, aby splnil svoju funkciu. Je úplne bezpečný, takže sa môže aplikovať aj každých 20 minút v prípade, ak je osoba v  rizikovom prostredí, teda v miestnosti s väčším počtom ľudí. 

V procese výroby

Na svedomí to majú vedci z Birminghamskej univerzity, ktorí vyvíjali sprej od apríla minulého roku. Vedúci výskumný pracovník štúdie Dr. Richard Moakes odvážne tvrdí, že by nás mohol zbaviť sociálnej izolácie, a tým by ukončil lockdown. Aby bola spustená hromadná výroba spreja, treba ešte uskutočniť niekoľko procesov. V súčasnej dobe vedci rokujú s predajcami a farmaceutickými spoločnosťami o ďalších krokoch. 

Minulý rok profesor Liam Grover, spoluautor štúdie, uviedol: „Aj keď naše nosy filtrujú každý deň tisíce litrov vzduchu, pred infekciou eneexistuje dostatočná ochrana a väčšina vírusov vo vzduchu sa prenáša nosom. Sprej, ktorý sme vytvorili, poskytuje túto ochranu, ale tiež môže zabrániť prenosu vírusu z človeka na človeka." 

Viac o téme: PrevenciaKoronavírusNosový sprejCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9