Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VAROVNÉ signály problémov so životne dôležitým orgánom, ktoré NEBOLIA: Keď PEČEŇ kričí o pomoc!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Možno patríte aj vy medzi ľudí, čo sú presvedčení, že stukovatená pečeň sa týka len starších ľudí a tých, ktorí bojujú s obezitou. Pravda je taká, že na ňu trpí takmer každý tretí človek! Čo znamená, že je pečeň obložená tukom?

Týka sa aj štíhlych ľudí

Steatózu, ako sa odborne nazýva stukovatenie pečene, zapríčiňuje nezdravý životný štýl, zlá strava a priveľa alkoholu. Pritom pečeň zohráva v ľudskom organizme mimoriadne dôležitú úlohu! Zúčastňuje sa na regulácii tukov a cukrov, pomáha odvádzať škodlivé látky von z tela, bojuje s infekciami a čistí krv. Zdravá pečeň obsahuje malé množstvo tuku, no problém nastáva vtedy, keď dosiahne 5 až 10 percent hmotnosti pečene, ako sa píše na express.co.ukOchorenie sa netýka len ľudí, ktorí bojujú s nadváhou, postihuje aj štíhlych, ktorí celý deň presedia v práci za počítačom a s pohybom sa "nekamarátia".

Čítajte tiež: DETEKTOR ochorenia, ktorý sa zvykne podceňovať: SIGNALIZUJE, či ide o niečo VÁŽNE!

Choroba, ktorá spočiatku nebolí

Táto choroba pečene je zákerná v tom, že na začiatku nemá žiadne príznaky. Hromadenie tuku možno dlhodobo zvládať i napriek tomu, že je toxické a dochádza k zápalovým zmenám. Často chorobu pečene odhalí až náhodné sono brucha. Priveľa tuku spôsobuje fibrózu, zjazvenie tkaniva a môže prerásť do cirhózy pečene. Ak vás príliš často bolí brucho, alebo ho máte opuchnuté, mali by ste spozornieť. Mohlo by ísť o problémy s pečeňou.

Ochorením tohto orgánu sa rozumie akýkoľvek stav, ktorý spôsobuje jeho zápal alebo poškodenie,“ vysvetlil doktor Narayanan Menon, ktorý robí transplantácie tohto dôležitého orgánu.

VAROVNÉ signály problémov so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť môže byť tupá a nešpecifická. Niektorí pacienti uvádzajú, že ich bolí chrbát, pravé rameno, brucho, iní pociťujú bolesť v obličkách. U 7 až 30 percent ľudí s týmto ochorením sa však tukové ochorenie pečene časom zhoršuje. Ak sa ochorenie nelieči, môže zlyhať. V takom prípade ľudský život zachráni len transplantácia.

Štádia poškodenia pečene

  • steatohepatitída - pečeň je zapálená, opuchnutá, tkanivo sa začína poškodzovať
  • fibróza - na mieste poškodenia sa tvorí zjazvené tkanivo
  • cirhóza - rozsiahle zjazvené tkanivo nahrádza to zdravé

Ako sa prejavuje problém s pečeňou?

  • únava
  • spomalené trávenie
  • problémy s kožou (výsyp)
  • tlak pod pravým rebrom

Kto je najviac ohrozený?

Stukovatenie pečene postihuje aj štíhlych ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie a ich jedálniček je plný nezdravých potravín. Týka sa však hlavne tých, ktorí trpia aj na iné civilizačné ochorenia. Ktoré to sú?

  • obezita
  • vysoký krvný tlak
  • vysoký cholesterol
  • cukrovka typu 2

VAROVNÉ signály problémov so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Liečba stukovatenej pečene

Skôr ako siahnete po liekoch, zamerajte sa na úpravu stravy. Z jedálnička by mal zmiznúť alkohol a nezdravé potraviny. Zabudnúť by ste mali na fast food, mastné a vyprážané jedlá. Doprajte svojmu telu viac zeleniny, ovocia, chudého bieleho mäsa, rýb, strukovín a vlákniny.

Veľkým pomocníkom je ostropestrec mariánsky, ktorý si doprajte v drvenej forme. Pridať ho môžete do šalátov, či jogurtov. Ide o silný antioxidant, ktorý podporuje zdravú imunitu. Čistí pečeň a má priaznivý vplyv na hladinu cukru a cholesterolu. Používa sa pri ochoreniach pečene, žlčníka, pri žltačke typu B a C. Netreba taktiež zabúdať aj na to, že pečeni prospieva aj zdravý pohyb.

Viac o téme: ZdravieChorobaPečeňPríznakyTelesný orgán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9