PANDÉMIA si vyberá ďalšiu DAŇ: RIZIKOVÝ je pobyt mimo domácnosti, ale aj v nej!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-26 18:00:00

Dlhodobá osamelosť môže mať negatívny vplyv na duševné zdravie človeka. Potreba kontaktu a socializácie napriek pandémii nového koronavírusu nezmizla. Na dôležitosť duševného zdravia a na vplyv jeho zanedbávania upozornila Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR.

Ako podporiť sociálne kontakty? 

Poukázali na to, že v období sťažených sociálnych kontaktov môže niekoho potešiť aj napríklad list, pohľadnica či vypočutie inej osoby.

Čítajte tiež: Dali ste si dnes už pohár VÍNA? Rátajte s ÚČINKAMI na SRDCE, ktoré si nemusíte VŠIMNÚŤ!

Prejaviť záujem o druhého sa dá aj tým, že ľudia zostanú so svojimi priateľmi v kontakte cez videohovory. Jednou z foriem, ako možno potešiť svojho známeho, je aj poštová zásielka.

"List, malá básnička a možno obľúbená trvanlivá sladkosť vie vyčariť úsmev aj počas zlého dňa," odporúča študentská rada.

Mali by ste byť vnímaví

Pripomína, že emočné prežívanie každého človeka je jedinečné a pre citlivejšie povahy strata každodenných kontaktov značne ovplyvňuje každodennú produktivitu a náladu. Pre niektorých nie je rizikový len pobyt mimo domácnosti, ale aj v nej. Rada upozornila, že rôzne formy domáceho násilia počas pandémie získali na svojej intenzite a mnohí ľudia nemajú možnosť v dôsledku straty súkromia slovne vyjadriť svoje obavy.

Odporúča preto, že ak niekto postrehol náhlu zmenu v štýle komunikácie so svojím kamarátom, má byť vnímavý, ale nie podozrievavý. Takejto osobe treba ukázať svoju trpezlivosť a dať mu najavo pochopenie jeho momentálnej situácie.

V prípade podozrenia ťažkej rodinnej situácie je vhodné navrhnúť komunikáciu cez inú formu sociálnej siete a odporučiť svojmu priateľovi kontakt na odbornú pomoc.

Za nemenej dôležité považuje byť prítomný pre svojich priateľov vždy, keď to potrebujú. Myslieť však treba aj na svoje duševné zdravie a rovnako si treba dopriať vypočutie od svojich priateľov.

Fotogaléria


Tagy:
osamelosť duševné zdravie koronavírus sociálna izolácia

2021-01-26 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia