Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dobrá správa pre milovníkov SLADKÉHO: Koniec s týraním, dajte si pochúťku bez toho, aby ste PRIBRALI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Niektorí sladkostiam neholdujú a napriek tomu majú pár kíl navyše. Iní ich zjedia viac, no nikdy po nich nepriberú. Či už sladkosti potrebujete k svojmu životu alebo nie, treba vedieť, ako ich použiť tak, aby vám neubližovali. 

Sladkosti sa považujú za zakázané ovocie. Hoci o tom mnohí vedia, málokto dokáže vydržať na zdravej strave bez akéhokoľvek sladkého potešenia. Navyše, ruku na srdce. Najhoršie na tom je to, že budeme na zákaz stále myslieť a bude to čoraz intenzívnejšie. Preto sa neoplatí úplne ich vynechať z jedálnička, aj keď sa snažíte schudnúť. 

Čítajte tiež: Dali ste si dnes už pohár VÍNA? Rátajte s ÚČINKAMI na SRDCE, ktoré si nemusíte VŠIMNÚŤ!

Chudší so sladkosťou

Mnohých zrejme poteší nasledujúca dobrá správa. Ani ten bonbón, ktorý je plný čokolády a inej polevy, a ktorý už dlhšie hypnotizujete očami, nie je pre vás zlý, ako sa uvádza na thehealthy.com. Podľa jednej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 15 000 dospelých, tí, ktorí jedia cukríky a dajú si čokoládu, majú tendenciu mať menší obvod pása, vážia menej kíl a majú nižší index telesnej hmotnosti ako ľudia, ktorí si tieto pochutiny nedoprajú. 

Dobrá správa pre milovníkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aké množstvo? 

Ako je to možné? Majú jedáci cukríkov zázračný metabolizmus? Vysvetlenie je jednoduché. Netreba v tom hľadať nič nezvyčajné. Podľa vedcov konzumáciu sladkostí vedia obmedziť na množstvo asi 36 gramov za deň, čo zriedka prekročí viac ako 200 kalórií. Hoci sa zdalo, že jedáci sladkostí jedia celkovo viac kalórií, mali však tendenciu viac cvičiť a hýbať sa. Tak si mohli dovoliť aj sladkosť navyše bez toho, že by pribrali. Ďalšími výhodami, ktoré má trochu sladkého v jedálničku, bolo všeobecné „o 14% nižšie riziko zvýšeného krvného tlaku a o 15% nižšie riziko vzniku metabolického syndrómu.“ 

Takže, aké množstvo sladkostí si môžete dopriať bez výčitiek? Sladké dobroty by nemali tvoriť viac ako 10 percent kalórií za deň, čo je pre priemernú ženu cca 140-200 kalórií. 

Viac o téme: ZdravieChudnutieSladkosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9