Lídri na trhu s FALOŠNÝMI potravinami: 7 najčastejších NAPODOBENÍN v bežných obchodoch

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-24 21:00:00

Niektorí výrobcovia produktov sú voči konzumentom ľahostajnejší, ako by sa mohlo zdať. Zdravie je druhoradé, dôležité je pre nich, že sa potravina vyrobí za lacno a predá za trojnásobok. Ako odhaliť falošné produkty?  

Vzhľad i etiketa na výrobku hovoria, že ide o med, no v skutočnosti môže ísť len o sladkú náhradu v podobe sirupu. Ako odhaliť triky podvodníkov a vybrať si skutočne to, čo chcete, podľa brightside.me?

Čítajte tiež: Ako NAŠTARTOVAŤ efektívne SPAĽOVANIE tukov? Toto je vhodný ČAS na CVIČENIE!

Káva

Mletá káva môže obsahovať pražený a nasekaný jačmeň, pšenicu a sójové bôby. Na zníženie výrobných nákladov môžu spoločnosti dokonca pridať aj mleté ​​drevo!

Ako sa chrániť? Kúpte si radšej celé kávové zrná a pomeľte si ich sami. 

Šťava z granátového jablka 

Etiketa na obale môže informovať o tom, že vo vnútri fľaše nájdete 100% granátové jablko a brusnicový džús. Napriek tomu je nápoj s najväčšou pravdepodobnosťou dobre zriedený lacnejším jablkovým džúsom alebo jednoducho vodou. 

Ako sa chrániť? Pozorne si prečítajte zloženie a dávajte pozor na pomer šťavy. 

Olivový olej 

Pri kúpe fľaše drahého olivového oleja si nakoniec môžete priniesť domov lacnejší kukuričný, palmový alebo sójový olej. 

Ako sa chrániť? Nalejte trochu oleja do pohára a vložte ho do chladničky. Pravý olivový olej vytvára sediment. 

Parmezán 

Jeden z lídrov na trhu s falošnými potravinami! Tento syr môže obsahovať asi 10% drevených hoblín. Aj zmes lacnejších syrov sa dá predstaviť ako parmezán. 

Ako sa chrániť? Kúpte si celé koliesko parmezánu, než len kúsok z neho a pred platbou si pozorne prečítajte zloženie na štítku. 

Med 

Pokiaľ ide o falšovanie medu, ľudská fantázia nemá žiadne hranice. Najčastejšie sa med riedi so sirupmi s vysokým obsahom fruktózy. 

Ako sa chrániť? Prečítajte si požiadavky na uskladnenie. Prírodný med nemusí byť nevyhnutne umiestnený v chladničke. 

Sushi 

Tento slaboružový plátok v rolke s najväčšou pravdepodobnosťou nie je lososový. Vo väčšine prípadov získate pri objednávke sushi a iných roliek s určitým druhom ryby, lacnejšiu variantu (niekedy aj farebnú). 

Ako sa chrániť? Ak naozaj chcete rybu, je lepšie si ju objednať v steakovej forme. 

Ryža 

Spomedzi všetkých falzifikátov môže byť falošná ryža najnebezpečnejšia. Objavili sa dokonca prípady, kedy bola ryža vyrobená zo škrobu zmiešaného s plastom. Zrná môžu byť podobné ako ryža a dokonca aj rovnako voňajú, no sú len nastriekané dochucovadlom. 

Ako sa chrániť? Falošná ryža neklesne vo vode a horí ako plast. Pri nákupe venujte pozornosť výrobcovi a dôverujte iba testovaným značkám.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie

2021-01-24 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia