Dali ste si dnes už pohár VÍNA? Rátajte s ÚČINKAMI na SRDCE, ktoré si nemusíte VŠIMNÚŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-23 14:30:00

Časté popíjanie alkoholu nemá negatívny vplyv len na pečeň a mozog, ale môže ohroziť ten najdôležitejší orgán v tele, teda srdce. Najhoršie na tom je to, že stačí i malé množstvo.

Odborníci tvrdia, že už jeden pohár vína alebo fľaša piva môže viesť k fibrilácii predsiení. Ide o stav, ktorý spôsobuje abnormálne rýchly pulz. Medzi príznaky patrí dýchavičnosť a závraty. Ak sa nelieči, môže tiež spôsobiť mozgovú príhodu, ako sa píše na thesun.co.uk. Podľa štúdie, publikovanej v European Heart Journal, neexistuje bezpečná úroveň pitia alkoholu. 

Čítajte tiež: Veľké VYTRIEZVENIE o ideálnej HMOTNOSTI: Prečo PRESTAŤ bojovať s KILOGRAMAMI

„Ukázalo sa, že aj minimálna, ale pravidelná konzumácia alkoholických nápojov, môže zvýšiť riziko fibrilácie predsiení,“ konštatovala profesorka Renate Schnabelová.

Prináša viac škody ako osohu

Výskum uskutočnený na 108-tisíc ľuďoch odhalil, že tí účastníci, ktorí si dopriali jeden pohár alkoholu denne, boli o 16 percent viac náchylnejší na srdcové ochorenia, ako tí, čo nepili vôbec. Riziko vzrástlo o 28 a 47 percent u tých, ktorí si dali dva alebo viac nápojov. Ide o najväčšiu štúdiu o konzumácii alkoholu a dlhodobom výskyte fibrilácie predsiení.

„Doteraz existovali tvrdenia, že jeden pohár alkoholu denne srdcu prospieva. No výskum ukázal, že prináša viac škody ako osohu,“ uviedla profesorka Schnabelová. 

Ako dodala, aj mierne popíjanie môže srdce ohroziť, postihuje totiž aj krvné cievy. Nárazové pitie môže spôsobiť dočasné problémy so srdcovým rytmom. Malé množstvo zase vyvoláva epizódy u pacientov, ktorým už bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení. 

Zníženie príjmu alkoholu slúži ako prevencia pred srdcovými ochoreniami,“ dodala Schnabelová. 

Odborníci tvrdia, že pacienti s fibriláciou predsiení sú vystavení zvýšenému riziku mozgovej príhody, pretože u nich môžu vznikať zrazeniny, ktoré následne prerušia prívod krvi do mozgu. Na liečbu tohto stavu sa pacientom zvyčajne podávajú lieky na riedenie krvi. Výskum tiež ukázal, že bohatí ľudia pijú viac ako tí chudobnejší.

Čo je fibrilácia predsiení?

Fibrilácia predsiení je najbežnejšia choroba srdca. Ľudia s týmto ochorením majú nepravidelný srdcový rytmus, ktorý je často veľmi rýchly. Normálna srdcová frekvencia by mala byť pravidelná a tep by sa mal pohybovať medzi 60 až 100 tepov za minútu, no u pacientov s fibriláciou je táto hodnota vyššia nad 100 úderov za minútu. Ochorenie sa v niektorých prípadoch neprejavuje a človek ani nevie, že má nejaké problémy. Medzi najčastejšie príznaky patria závraty, dýchavičnosť a únava. Postihnutí si tiež môžu všimnúť búšenie srdca po dobu niekoľkých sekúnd alebo minút.

Typy fibrilácie predsiení:

  • Paroxysmálna fibrilácia predsiení - epizódy prichádzajú a odchádzajú a zvyčajne sa zastavia do 48 hodín bez akejkoľvek liečby.
  • Trvalá fibrilácia predsiení - každá epizóda trvá dlhšie ako 7 dní, no v prípade, že sa lieči o niečo kratšie.
  • Dlhodobá pretrvávajúca fibrilácia predsiení – pacient má nepretržitú fibriláciu predsiení rok alebo dlhšie.
  • Trvalá predsieňová fibrilácia - predsieňová fibrilácia prítomná neustále.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol srdce zdravie

2021-01-23 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia