Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

DETEKTOR ochorenia, ktorý sa zvykne podceňovať: SIGNALIZUJE, či ide o niečo VÁŽNE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pacienti trpiaci astmou by si mali skontrolovať farbu hlienu, ktorá prezradí, či by mali ihneď zájsť za svojím lekárom. Odborníci totiž varujú, že by mohlo ísť o príznak vážnej choroby. 

Astma je jedna z najčastejších chorôb na svete, napríklad vo Veľkej Británii ňou trpí 8 miliónov ľudí, čo predstavuje asi 12 percent populácie. Spoločnosť Asthma UK uvádza, že sa na túto chorobu lieči okolo 5,4 milióna ľudí. 

Čítajte tiež: Ako NAŠTARTOVAŤ efektívne SPAĽOVANIE tukov? Toto je vhodný ČAS na CVIČENIE!

Počas pandémie koronavírusu bolo ľuďom s ťažkou astmou povedané, aby sa chránili pred nákazou a následne pred vznikom závažných komplikácií. Odborníci však varovali, že astmatici by si mali dávať pozor hlavne na svoj hlien, ako sa zdôrazňuje na thesun.co.uk. Hlien je špecifický názov pre výlučky, ktoré vykašliavame z pľúc, čo sa týka hlavne astmatikov. 

Zdravotná sestra z Asthma UK Barbara varuje astmatikov, aby si skontrolovali svoj hlien. Ten je úplne normálny a chráni naše telo pred infekciou, takže trošku hlienu nie je nič nezvyčajné. 

Ale ak zmení farbu, hrúbku alebo množstvo, môže to byť známka toho, že ste chorí a môže to mať vplyv na tvoju astmu,“ upozorňuje zdravotná sestra. 

Ktoré farby hlienu naznačujú vážnejší zdravotný problém?

Žltý alebo zelený

Ak vykašliavate žltý alebo zelený hlien, Barbara hovorí, že by to mohlo byť príznakom infekcie, napríklad nachladnutia, chrípky alebo infekcie hrudníka. 

„Často sa môžu príznaky astmy zhoršiť, takže je skutočne dôležité, aby ste inhalátor preventívne používali každý deň,“ zdôrazňuje odborníčka. 

DETEKTOR ochorenia, ktorý sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hlien s krvou

Ak sa v hliene nachádza krv, znamená to, že k tomu dochádza pod tlakom vyvíjaným na cievy, ak veľmi kašlete. 

„Najlepšie je v takom prípade navštíviť lekára, aby ste sa uistili, že sa nemáte čoho obávať,“ povedala. 

Hnedý alebo čierny 

Ak máte hnedý alebo čierny hlien, je pravdepodobné, že to súvisí s fajčením. Barbara uviedla, že sa to môže vyskytnúť aj u ľudí s CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc), ktorí tiež trpia astmou. 

„Keď prestanete fajčiť, vaše dýchacie cesty sa menej zapália a budete mať menej príznakov astmy,“ dodala. 

Ako uvádza Asthma UK, vykašliavanie hnedého hlienu môže byť tiež príznakom zápalu pľúc. V každom prípade, ak na vreckovke po zakašlaní zbadáte hnedý alebo čierny hlien, je dôležité kontaktovať svojho lekára. 

DETEKTOR ochorenia, ktorý sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Biely hlien 

Asthma UK upokojuje, že trochu bieleho alebo číreho hlienu každú chvíľu je úplne normálny. Ak produkujete veľa takéhoto hlienu, môže to byť známka toho, že máte zapálené dýchacie cesty a príznaky astmy sa môžu zhoršovať. 

Barbara dodala: „Ak zistíte, že vykašliavate viac hlienu ako obvykle, môže ísť o signál, že máte zapálené dýchacie cesty a to môže spôsobiť príznaky astmy, ako je kašeľ, sipot, dýchavičnosť alebo tlak na hrudníku.“ 

Opäť, aj v tomto prípade, je dobré mať poruke inhalátor, ktorý pomôže zastaviť príznaky, keďže časom zmierňuje zápal vašich dýchacích ciest. Ak ho používate, no stále sa vám v hrudníku vytvára veľa hlienu, je to jasné. Treba zájsť za odborníkom, toto už sami nevyriešite. 

Viac o téme: ZdravieAstmaPrevenciaHlien
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9