Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS sa môže ukázať aj na očiach: Tento znak prezradí nákazu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Možno z nich vyčítať čokoľvek. Dokonca vás môžu varovať aj pred vážnymi chorobami, ktoré treba včas podchytiť. Reč je o očiach, ktoré skrývajú viac, ako sa predpokladalo. Nový koronavírus údajne môže dať o sebe vedieť aj týmto spôsobom!

Sestrička, ktorá sa už dlhé týždne stará o pacientov nakazených novým koronavírusom Covid-19 varuje pred jedným príznakom, ktorý mnohí zvyknú prehliadať. Vírus sa totiž môže ukázať okrem iného aj na očiach, ako sa píše na cnn.com.

Čítajte tiež: Najlepšie POTRAVINY, ktoré ochránia pľúca pred koronavírusom: Vďaka nim prekonajú aj infekcie

Všímajte si oči

Zatiaľ čo mnohí si všímajú symptómy vrátane zvýšenej teploty, kašľa či problémov s dýchaním, nákaza sa objaví aj vo forme červených až krvavých očí. Mnohí si však tento jav môžu pomýliť s alergickou reakciou, keďže zvyčajne pri alergiách bývajú oči červené. Chelsey Earnestová, pracovníčka v centre starostlivosti vo Washingtone upozornila, že oči boli „najdôležitejším“ signálom toho, že pacient je nakazený novým koronavírusom.

Je to niečo, čoho som bola svedkom u všetkých pacientov. Mali akoby alergické oči. Biela časť oka nie je celá červená. Skôr na vonkajšej strane očí je možno spozorovať červenú farbu,“ uvádza sestrička.

Americká oftalmologická akadémia poslala pred pár dňami svojim členom varovanie, že Covid-19 môže viesť ku konjunktivitíde - stav vedúci k začervenaniu očí a ich okolia. Varovala oftalmológov, aby chránili svoje ústa, nos a oči, keď prišli do kontaktu s pacientmi, ktorí mohli byť infikovaní.

KORONAVÍRUS sa môže ukázať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa môže vírus prejaviť? 

Ide o zaujímavé zistenie vzhľadom na to, že napr. Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii neuvádza vo svojom oficiálnom zozname príznakov červené oči, ani žiadne problémy s očami.

Dvoma hlavnými príznakmi, na ktoré si treba dávať pozor sú vysoká teplota a nepretržitý a suchý kašeľ. Niektorí môžu trpieť upchatím nosa, bolesťami v krku alebo hnačkou. Zvyčajne sú však tieto príznaky mierne a začínajú postupne. Najnovšie, Britská asociácia otorinolaryngológie (ENT UK) uviedla, že strata pachu alebo chuti by mohla byť tiež príznakom toho, že ste nakazení koronavírusom. Napriek tomu, rozvoj týchto príznakov nemusí nevyhnutne znamenať, že máte ochorenie. Môžu sa za nimi skrývať aj iné choroby, napr. prechladnutie alebo chrípka.

U niektorých sa dokonca nemusia tieto príznaky objaviť, alebo sa rozvíjajú inak. Existujte taktiež určitý stupeň asymptomatického prenosu. Človek ani len nemusí tušiť, že nákazu šíri ďalej. Nemá žiadne príznaky choroby, pritom je pozitívny na nový koronavírus.

Viac o téme: ChorobaOčiPrevenciaZrakPríznakyKoronavírusVíus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9