Ďalší varovný signál nakazenia sa: Ak pociťujete toto, môže ísť o znamenie KORONAVÍRUSU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-25 06:00:00

Stále viac ľudí, ktorí skončili pre pozitívny test na koronavírus v domácej karanténe, sa sťažuje na jeden príznak. Je ním strata chuti a čuchu. Zdá sa, že vďaka tomuto poznatku by sa dal výrazne zredukovať počet asymptomatických roznášačov vírusu.

Strata čuchu a chuti sa odborne nazýva anosmia a často je sprievodným javom bežných vírusových ochorení. Tentokrát podobné príznaky netreba brať na ľahkú váhu. Ak si uvedomíte, že necítite pachy ani žiadnu chuť, mali by ste minimálne zostať v domácej karanténe.

Všetci, u ktorých sa tieto príznaky objavia, by mali podľa Britskej asociácie otorinolaryngológov absolvovať test na koronavírus, ako sa uvádza na cnn.com.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Falošné obchody so zdravím: Tieto znaky prezradia PODVODNÍKOV s rúškami!

 „Dôkazy z iných krajín ukazujú, že vstupným bodom pre koronavírusy je často oblasť očí, nosa a krku,“ uvádza sa v ich vyhlásení.

Môžu byť jediným príznakom ochorenia

Ako upozorňujú nemeckí špecialisti, stratu chuti a čuchu hlásia až dve tretiny ľudí pozitívne testovaných na koronavírus. Potvrdzujú to aj informácie z Južnej Kórey, že až dve tretiny ľudí pozitívne testovaných nemalo žiadne vážnejšie príznaky okrem spomínanej anosmie. 

Najmä u mladých pacientov nie sú výrazné príznaky, ako je kašeľ a horúčka, ale môžu trpieť iba stratou čuchu a chuti, čo naznačuje, že tieto vírusy sa ukladajú v nose,“ uviedol otorinolaryngológ Nirmal Kumar.

Ohrození sú starší a chorí ľudia

Bežnými príznakmi koronavírusu Covid-19 sú suchý kašeľ a horúčky, no ukazuje sa, že vôbec nemusia byť u pacientov. Práve preto je strata čuchu a chuti významným faktorom poukazujúcim na to, že môžete mať koronavírus bez toho, aby ste o tom vedeli. Kým mladí ľudia sa vo väčšine prípadov vyliečia, starší ľudia a tí, ktorí trpia aj inými zdravotnými komplikáciami, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka, problémy so srdcom či obezita, sú vystavení najväčšiemu riziku vzniku vážneho priebehu ochorenia. Ohrozuje ich zápal pľúc a opuch v pľúcach, čo môže sťažiť priechod kyslíka do krvi a spôsobiť zlyhanie orgánov.

Fotogaléria


Tagy:
choroba vírus prevencia chuť čuch príznaky koronavírus

2020-03-25 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia