Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakané pôsobenie bežného lieku proti bolesti na pečeň: Zmeny v bunkách hlavne u mužov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď človeka niečo bolí, siahne po liekoch, ktoré mu poskytnú úľavu od bolesti. Hoci mu môže byť potom dobre, na druhej strane tým zaťaží svoj organizmus. Nová štúdia naznačuje, že užívanie ibuprofénu, najbežnejšieho lieku na bolesť, môže mať negatívny vplyv na funkciu pečene.

Ibuprofen je bežné nesteroidné protizápalové liečivo, ktoré je bežne dostupné v lekárňach. Ľudia po ňom siahnu, aby zmiernili bolesť, alebo príznaky prechladnutia. Podobne ako iné lieky, aj tento môže mať vedľajšie účinky. Jedným z nich je poškodenie pečene, aj keď je to zriedkavé, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com

Čítajte tiež: Najhorší nosiči vírusov a baktérií: Po ich dotknutí si okamžite umyte ruky!

Najťažšie pracujúci orgán v tele

Pečeň hrá kľúčovú úlohu v energetickom metabolizme a je potrebná pre homeostázu celého tela, stabilizuje telesné funkcie,“ uvádza sa v štúdii vedcov z Kalifornskej univerzity v Davise. 

Podľa odborníkov je to najťažšie pracujúci orgán v tele, denne vykoná viac ako 500 funkcií. Filtruje krv, vyplavuje jedovaté látky z tela von. Zaisťuje látkovú výmenu a premenu živín, metabolizmus tukov aj bielkovín. Je zásobáreň krvi, živín a železa. 

„Pečeň je filtrom tela, spracúva všetko, čo telo príjme, vrátane liekov,“ hovoria vedci.

Rôzne účinky na pohlavie

Aby vedci určili, ako ibuprofen spôsobuje problémy s pečeňou, podávali myšiam mierne množstvá lieku počas 1 týždňa. Množstvo liečiva bolo ekvivalentné dávke dospelej osoby, ktorá denne užívala približne 486 miligramov ibuprofenu.

Ibuprofen je liekom, po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Zistili sme, že liek spôsobil v pečeni omnoho viac zmien proteínovej expresie, ako sme očakávali,“ hovorí spoluautor štúdie profesor Aldrin Gomes.

Zmeny boli rôzne v závislosti od pohlavia myší. V pečeni mužského pohlavia vedci pozorovali zmeny najmenej v 34 metabolických dráhach vrátane tých, ktoré pomáhajú regulovať niektoré základné zložky zdravia ako sú aminokyseliny, hormóny, vitamíny a uvoľňovanie reaktívneho kyslíka a peroxidu vodíka v bunkách. Pri nedostatočnej regulácii môže peroxid vodíka poškodiť bielkoviny a pôsobiť na bunky pečene, čo má negatívny vplyv na zdravie orgánov. 

Naopak, u samíc užívanie ibuprofénu zvýšilo aktivitu niektorých cytochrómov P450, triedy enzýmov, ktoré prispievajú k rozkladu liekov. Odborníci sa však zhodujú v názore, že je potrebný ďalší, hlbší výskum toho, ako lieky ovplyvňujú mužov v porovnaní so ženami, pretože môžu existovať kľúčové rozdiely v metabolizme medzi pohlaviami.

Na základe zistení vedci odporúčajú, aby ľudia užívali ibuprofén s rozumom, nebrali liekov viac, ako je odporúčané dávkovanie. 

„Žiadny liek nie je dokonalý, každý jeden môže mať vedľajšie účinky. Pokiaľ máte len mierne príznaky bolesti, alebo ochorenia, liek radšej neužívajte,“ konštatoval profesor Gomes.

Viac o téme: LiekLiečbaMedicínaPečeňIbuprofen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9