Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako dlho je účinná dezinfekcia na ruky? Pozor, po tejto dobe už stráca svoj účinok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci upozorňujú, že hygiena rúk je tým prvým a najdôležitejším, čo môžeme v boji s novým koronavírusom robiť. Preto niet divu, že z dezinfekčných gélov a sprejov na ruky sa stal nedostatkový tovar a používame ich niekoľkonásobne častejšie ako kedykoľvek predtým.

Nemusíte ich vyhadzovať po expirácii

Keďže gély a spreje len tak ľahko nezohnať, mnohí siahajú po zásobách, ktoré mali doma. Častokrát sú však tieto prostriedky nejaký ten čas po záruke a nie je jasné, či sú ešte vôbec účinné. Odborníci majú pozitívnu správu. Dezinfekčný prostriedok na ruky vám môže vydržať v dobrej kvalite aj tri roky po dátume spotreby, ako sa uvádza na thesun.co.uk. A to najmä vtedy, ak nádoba s dezinfekciou nebola predtým otvorená. Znamená to, že sa vyparilo iba minimum alkoholu.

Čítajte tiež: Nové podozrenie, ktoré môže poukázať na nákazu koronavírusom: O tomto PRÍZNAKU mnohí nevedia

Ak ste už dezinfekciu používali a potom ste ju odložili, účinnosť bude nižšia. 

„Aspoň nejaké percento alkoholu je stále lepšie ako nič,“ hovorí mikrobiológ Alex Berezow. Rovnako je to aj v prípade gélov na ruky, ktoré netreba hneď po expirácii vyhadzovať. 

Ako účinkuje dezinfekcia?

Dezinfekcia, či už vo forme gélu alebo spreja, začína strácať účinok minútu po tom, ako si ju nastriekate, resp. nanesiete na ruky, keďže alkohol sa postupne vyparuje. Proti koronavírusu treba používať také, ktoré obsahujú najmenej 60% alkoholu, lebo slabšie nedokážu účinne zničiť mikróby. Väčšina z nich obsahuje 60 až 95% alkoholu. Dôležité je použiť dostatočné množstvo dezinfekcie a nechať ju zaschnúť. Neutierajte si ešte vlhké ruky do oblečenia. 

Ako dlho je účinná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Existuje viacero receptov na výrobu vlastného dezinfekčného gélu, niektorí odborníci však ľudí varujú, že v skutočnosti vás pred koronavírusom neochránia a nemali by ste sa na ne spoliehať. Prvou voľbou by stále mala byť voda a mydlo. Nezabúdajte, že ruky by sme si mali umývať minimálne 20 sekúnd, myslieť treba aj na priestor medzi prstami a kožu pod nechtami.

Viac o téme: HygienaPrevenciaUmývanie rúkDezinfekciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9