Najhorší nosiči vírusov a baktérií: Po ich dotknutí si okamžite umyte ruky!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-21 15:00:00

To, že ste nikde necestovali a nie ste v kontakte s nikým, kto sa vrátil zo zahraničia, vás ešte nemusí automaticky ochrániť pred koronavírusom. Nákupné vozíky, bankomaty, mobily, kľúče či držadlá vo verejnej doprave sú miestami, kde sa dokážu jeho zárodky prichytiť až na 72 hodín!

Špičkový britský profesor Chris Whitty upozorňuje, že ľudia sa v priemere 23-denne dotknú tváre a tak je riziko prenosu nového koornavírusu Covid-19 ústami, nosom alebo očami pomerne veľké. Existuje však niekoľko jednoduchých krokov, ktoré vás môžu pred ním ochrániť, píše thesun.co.uk. Odborníci radia, na ktoré miesta by sme si mali dávať najväčší pozor.

Čítajte tiež: Nové podozrenie, ktoré môže poukázať na nákazu koronavírusom: O tomto PRÍZNAKU mnohí nevedia

Tlačidlo výťahu

Podľa štúdie vedcov z Arizonskej univerzity sa na tlačidle výťahu nachádza takmer 40-krát väčší počet bacilov ako na sedadle verejnej toalety. Vedci testovali tlačidlá výťahov v hoteloch, na pracoviskách, v reštauráciách a na letiskách a na každom centimetri štvorcovom tlačidla našli 313 „jednotiek tvoriacich kolónie,“ kým na sedadle verejnej toalety sa ich nachádza v priemere osem. 

„V rušnej budove sa môžu dotknúť tlačidla výťahu desiatky ľudí, ktorí každú hodinu prídu do styku so všetkými druhmi bacilov. Aj keď sú tlačidlá pravidelne čistené, potenciál hromadenia bacilov je vysoký,“ uviedol autor štúdie Nicholas Moon.

Riešenie: Nestláčajte výťahový gombík holým prstom, ale použite niečo, napríklad papierovú vreckovku, prípadne to skúste lakťom. Je len veľmi málo pravdepodobné, že sa ním budete dotýkať tváre. Ak použijete holý prst, ihneď si ho vydezinfikujte.

Bankomat

Klávesy, ktoré stláčate pred vybraním peňazí sa len tak hemžia bacilmi vzhľadom na množstvo ľudí, ktorí robia to isté. Testy čistoty vykonané na verejných povrchoch v šiestich veľkých mestách sveta odhalili, že bankomaty sú najhoršími nosičmi choroboplodných zárodkov.

Riešenie: Plaťte kartou alebo použite iné bezkontaktné možnosti platby, aby ste nemuseli chytať tlačidlá klasického bankomatu. Ak sa inak nedá, majte na rukách rukavice. 

Vozíky v supermarketoch

Ak ste boli v posledných dňoch v supermarkete, určite ste to zažili aj vy. Chaos a množstvo ľudí potulujúcich sa uličkami obchodu snažiac sa chytiť posledné balenie ryže či toaletný papier. Často si neuvedomujeme, že vozíky denne chytia desiatky ľudí a ich rukoväte sú priam ohniskami choroboplodných zárodkov. Jedna nedávna štúdia prišla k záveru, že vozíky majú na sebe 361-krát viac bacilov ako kľučka na dverách od toalety.

Riešenie: Pred použitím vydezinfikujte rukoväť vozíka mokrou utierkou alebo dezinfekčným prostriedkom.

Mobilné telefóny

Znie to priam neuveriteľne, ale priemerný človek sa dotkne svojho mobilu 2 600-krát denne a podľa najnovších výskumov ho použije asi 76-krát! Vďaka tomu si môžete byť istí, že na jeho povrchu sa nachádza množstvo bacilov, aj keď ho používate iba vy. Asi nenájdeme nikoho, kto si pred každým dotykom mobilu umyje ruky. Telefón je špinavší ako pracovná doska, miska vášho psa alebo kľučka na dverách.

Riešenie: Mobil aspoň dvakrát denne pretrite dezinfekčnou utierkou s obsahom alkoholu. Účinné látky zabíjajú viac ako 99% baktérií.

Kľučky dverí

Dotýkanie sa akýchkoľvek povrchov je považované za jeden z najjednoduchších spôsobov prenosu infekcie. Ak teda niekto kýchne alebo zakašle do ruky a potom sa dotkne kľučky na dverách, môže sa veľmi ľahko jej povrch znečistiť.

Riešenie: Na otváranie dverí používajte rukavice alebo vreckovku, aby ste eliminovali priamy kontakt s povrchom kľučky.

Držadlá vo verejných dopravných prostriedkoch

Profesor Whitty pripomína, že koronavírus môže prežiť na držadlách vo verejnej doprave až tri dni. 

„Keď sa ich iba držíte, neochoriete. To sa stane až potom, keď sa dotknete neumytými rukami svojej tváre,“ vysvetľuje.

Riešenie: Neexistuje spôsob, ako sa vo verejnej doprave úplne vyhnúť kontaktu s držadlami, takže je potrebné si hneď po vystúpení vydezinfikovať ruky.

Kľúče

Tie používa asi každý z nás. I keď už existujú rôzne sofistikovanejšie spôsoby a nemusí ísť o klasický kľúč, predsa len nejakým spôsobom všetci potrebujeme odomykať a zamykať. O kovoch sa hovorí, že prenášajú vírusy jednoduchšie ako mäkšie povrchy, takže kľúče k prenášačom jednoznačne patria. Uvádza sa, že vírusy vydržia na kovových predmetoch až 5 dní!

Riešenie: Každý deň utrite kľúče dezinfekčnou vreckovkou.

Prevencia je dôležitá

Zdravotníci radia ako najlepší spôsob ochrany pred koronavírusom poctivé umývanie si rúk vodou a mydlom po dobu minimálne 20 sekúnd. Rovnako účinná je aj dezinfekcia rúk, mali by sme však počkať až zaschne a neutierať si ruky do oblečenia. Kombinovať obidva spôsoby je zbytočné a dochádza k nadmernému vysúšaniu pokožky. Pri kašli a kýchaní si treba zakryť ústa, vhodné je kašľať a kýchať do lakťovej jamky. Snažte sa vyvarovať kontaktu s chorými ľuďmi a vyhýbajte sa podávaniu rúk.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie prevencia dezinfekcia veci vírusy

2020-03-21 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia