Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Čoskoro možno budú testy na samodiagnostiku: TOTO si všímajte na obale!

(Zdroj: gettyimages.com)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) predpokladá, že na internete sa čoskoro v súvislosti s výskytom nového koronavírusu môžu objaviť testy určené na samodiagnostiku ochorenia COVID-19. Tie ale možno nebudú certifikované. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Pripomenula, že takéto testy spadajú do kategórie tzv. in vitro diagnostických (IVD) zdravotníckych pomôcok a podliehajú právnym predpisom Európskej únie (EÚ) aj Slovenska.

Čítajte tiež: Čo z vašej domácnosti môže pôsobiť ako dezinfekcia? Zabijak vírusov a baktérií bez chémie!

"Pri nákupe diagnostických testov občanom odporúčame, aby si overili základné parametre, ktoré má takáto zdravotnícka pomôcka spĺňať," komentovala Jurkemíková.

Ako má vyzerať pomôcka? 

Na vonkajšom obale sa podľa ŠÚKL má nachádzať informácia o výrobcovi a/alebo tzv. splnomocnenom zástupcovi, v prípade, že výrobca sa nachádza mimo EÚ, ďalej označenie CE a názov výrobku v slovenskom jazyku. Zdravotnícka pomôcka má tiež obsahovať návod na použitie v slovenskom jazyku.

Výsledku sa nedá veriť na stopercent

ŠÚKL Slovákov preto vyzval, aby k tomuto druhu testov pristupovali s rozvahou.

"Výsledky takýchto skríningových testov musia byť potvrdené testom s priamou detekciou vírusu, a preto sa nedá výsledok považovať za stopercentne hodnoverný," uzavrel štátny ústav.

Viac o téme: VírusPrevenciaDiagnostikaKoronavírusChorob
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9