Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odvrátená strana letnej zábavky: Tobogan ako osvieženie s podlomeným zdravím!

Jazda na tobogane je síce zábava, no zdravie trpí.
Jazda na tobogane je síce zábava, no zdravie trpí. (Zdroj: thinkstock.com)

Buď ich milujete alebo sa im zo strachu vyhýbate na kilometre. Tobogany sú pre mnohých nevyhnutnou súčasťou leta a šantenia vo vode. Ak zatúžia po menšom dobrodružstve na kúpalisku, jednoducho sa na nich vybláznia. Málokto vie o tom, ako nás však môžu poznačiť po zdravotnej stránke!


Vodné parky a areály fungujú už v plnom prúde. Neponúkajú len možnosť okúpať sa v bazéne či osviežiť sa ľadovými pochúťkami v bufete. Súčasťou sú aj rôzne tobogany od výmyslu sveta. Pri niektorých musí ísť strach z výšok stranou, keďže sú vysoké a jazda na nich je rýchla, iné pozostávajú z uzatvorenej trubice, ktorá spája rôzne dráhy a ďalšie sú pokojnejšie, trvajúce pár sekúnd. Každý si môže vybrať svoju šmykľavku, ktorej nepohrdnú hladne deti a mladí ľudia. Pre nich je jazda na tobogane adrenalínom a zároveň zábavou. Čo by to boli letné radovánky bez jazdy na toboganoch!

Choroba na tobogane

To, čo však môže na prvý pohľad vyzerať neškodne a zábavne, môže spôsobiť pravý opak. Na šmykľavkách totiž striehnu baktérie legionely. Počas toho, ako sa človek spúšťa po tobogane, sa mu rozprašuje voda priamo do tváre. Preto sa ľahko môžu baktérie dostať dýchacími cestami do pľúc. Hrozí legionárska choroba, teda ťažká forma zápalu pľúc. Toto ochorenie sa prejavuje bolesťami hlavy a vysokými teplotami so zimnicou. U starších ľudí a u ľudí s oslabenou imunitou môže choroba dokonca dopadnúť smrteľne! Ak patríte medzi nich alebo ste pacient, s nejakým ochorením pľúc, tobogany by ste si mali odpustiť. Pre ostatných je jedna jazda neškodná, no nie niekoľkokrát po sebe!

Tak ako priamo v bazéne, aj na tobogane na nás číhajú plesňové a kvasinkové ochorenia, spôsobujúce choroby vlasov, nechtov, zápaly pošvy, slabín i pokožky pod prsníkmi.

Pozor na poranenia!

Na tobogane je zvýšené riziko poranenia. Už neraz sa stalo, keď sa bláznenie na šmykľavke skončilo pre niekoho nebezpečným poranením či v horšom prípade sa zábavka stala osudná. Jeden Brit sa chcel na dovolenke trošku vyjašiť. Avšak jazda na tobogane ho stála takmer život. Utrpel komplikovanú viacnásobnú zlomeninu pravej nohy. Nabral totiž takú rýchlosť, že preletel ponad hlavu a dopadol až na schodoch v bazéne. Treba byť preto ostražití, keďže tobogany nepatria k najbezpečnejším atrakciám..

Pri každom tobogane by mal byť jeden človek, ktorý kontroluje osoby vstupujúce na šmykľavku. Choďte len na takú atrakciu, ktorá má odborný dozor. Deti do ôsmich rokov by mali ísť radšej v sprievode dospelej osoby. Dôležité je tiež pozrieť sa na povrch toboganu, ktorého spoje by mali byť dobrúsené a vyleštené.. Niektorí totiž môžu mať po šmyknutí dieru na plavkách alebo nepekne odretý či doškriabaný chrbát. V súčasnosti to nie je nič neobvyklé.

Adrenalínové zariadenie by malo zodpovedať všetkým bezpečnostným normám. Veľa však záleží na človeku, ktorý sa spúšťa. Ak ide nepovoleným spôsobom, môže sa mu niečo prihodiť. Avšak do vnútra toboganu jeho pracovníci už nevidia, preto nemôžu vedieť, čo sa v ňom za jazdy deje...

Čítajte tiež: Šantenie vo vode: Môžeme z vody v bazéne dostať pohlavnú chorobu?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9