Šantenie vo vode: Môžeme z vody v bazéne dostať pohlavnú chorobu?

Bojíte sa, že si z dovolenky prinesiete nečakého "kamaráta"? Nemajte strach, pohlavné choroby sa v bazéne neprenášaju.
Zdroj: pixabay.com
2016-08-01 06:00:00

K horúcemu počasiu neodmysliteľne patrí schladenie sa v studenej vode. Či už je to bazén v rezorte alebo na obyčajnom kúpalisku, takmer nikdy tam nie sme sami. Preto sa vynára otázka, či môžeme choroby intímneho charakteru chytiť v bazéne plnom ľudí.

Dobrá...ale aj zlá správa

Tá dobrá je, že v bazéne plnom ľudí podobnú chorobu chytiť nemôžeme. Zlá správa je, že ak máte nechránený sex v bazéne s osobou, ktorá už chorobu má, nákaza sa vám zrejme nevyhne.

Podľa amerického Centra pre kontrolu chorôb a prevencie, jednotlivec sa pohlavnou chorobou môže nakaziť iba vtedy, ak má styk s inou osobou, ktorá už chorobu má. Takto sa napríklad prenáša syfilis, ktorý sa nijakým iným spôsobom neprenáša.

„Len tak“ pohlavnú chorobu z plávania dostať nemôžeme. Pohlavné choroby sa prenášajú jedine stykom a v bazéne sa tak môže stať iba vtedy, ak by dvaja jedinci boli zapojení do pohlavnej aktivity. Práve výmena telesných tekutín je zodpovedná zato, že sa pohlavnou chorobou nakazíme.

V bazéne ochorieť môžete

To, že práve pohlavné choroby našťastie v bazéne dostať nemôžeme neznamená, že sme od ostatných chorôb chránení. Práve naopak.

„Medzi najčastejšie nákazy patria hnačkové ochorenia, ktoré sa prenášajú požitím organizmu pri plávaní v bazéne,“ hovorí Edward Brooks, špecialista na infekčné ochorenia zo Stanfort Health Care.

Tieto choroby sú spôsobené najmä fekálnym znečistením, kedy niekto s hnačkovým ochorením ide do vody a kontaminuje ju. Potom je už len otázkou náhody, kedy omylom prehltnete trošku vody a ochorenie je na svete.

Ako tomu predchádzať?

Zrejme sa nemôžete spýtať každého jedného človeka, ktorý vkročí do bazéna, či má alebo nemá hnačku. Treba sa preto zamerať na vodu.

Podstatné je, aby bol tak bazén ako aj voda dobre udržiavaná. Ak chodíte na verejné kúpaliská, skontrolujte, či spĺňa normy a aké je pH vody. Všetky verejné kúpaliská by totiž mali byť vydezinfikované chlórovými prostriedkami, ktoré sa používajú na zabíjanie baktérií a väčšiny vírusov.

Pozor si dávajte aj na vlastnú hygienu, ktorá pomôže pri zachovaní čistoty v celom areáli. Osprchujte sa vždy pred a po tom, ako pôjdete do a z bazéna, po každom odchode z kúpaliska za predpokladu, že sa tam na druhý deň vrátite si plavky preperte v mydlovej vode.

Ak máte vlastný bazén, na jeho udržiavanie si buď najmite externé služby alebo si veľmi dobre naštudujte, čo všetko treba spraviť, aby bola voda bezpečná. 

Čítajte tiež: Neodmietajte sex: Neskutočné, ako sa vám môže vypomstiť celibát!

2016-08-01 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: huffingtonpost.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia