Známy maďarský záhradkár na FOTO oslavuje stovku: Rada nad zlato, ktorá predlžuje život

György Bálint
Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Bálint gazda
2019-07-23 05:55:00

Maďara György Bálinta nepreslávilo len záhradkárstvo. Televíznou a národnou hviezdou sa stal aj vďaka svojim odporúčaniam. Slávny záhradkár totiž verí, že pozná recept na dlhovekosť.

György Bálint, ktorý tento mesiac oslávi 100. narodeniny, žije už od mladosti v blízkom spojení s prírodou. „Keď sa pozriem 100 rokov späť, môžem povedať, že obrábanie pôdy je tá najúžasnejšia práca, akú môžete mať,“ povedal agentúre Reuters na predmestí Budapešti na verande svojho domu, odkiaľ je výhľad na pekne upravenú záhradu. Rastie v nej čerešňa takmer rovnako stará ako on sám.

Čítajte viac: Šokujúce zistenie: Existuje iba JEDEN spôsob, ako mať v 70-tke o 30 rokov mladší organizmus!

Bálint začína každý jeden deň odpovedaním na otázky fanúšikov na svojej webovej stránke - na Facebooku ich má viac než 430 000. S triedením elektronickej pošty, reagovaním na odkazy a aktualizáciami webu mu často pomáha niektoré zo šiestich vnúčat.

Čítajte viac: Tajomstvo japonskej kuchyne odhalené: Táto rastlina je vraj ingredienciou dlhovekosti!

Keď sa záhradkár začal pravidelne objavovať v populárnom televíznom programe (v rokoch 1981 až 2009), a súčasne sa stal redaktorom ďalšieho televízneho programu o farmárčení, bol už autorom a editorom kníh a časopisov o záhradkárčení.

Pestujte zeleninu alebo ovocie

„Moderné spoločnosti by si mali zachovať blízkosť k prírode. Ľudia by mali mať možnosť užívať si tieň stromov alebo sa radovať, keď rozkvitnú kvety,“ myslí si. Každého vlastníka záhrady povzbudzuje, aby pestoval zeleninu či ovocie. „Tí, ktorí si ich sami dopestujú, obyčajne tiež jedia viac ovocia a zeleniny,“ povedal. Vo vlastnom skleníku pestuje okrem iného „paradajkovú džungľu“, cukety a zelené papriky.

Bálint sa však obáva klimatických zmien a myslí si, že svet by sa mal sústrediť na sebestačné komunity, pretože rýchlo rastúca populácia sa bude chcieť niečím nasýtiť. „Čísla prognózujú, že do roku 2050 by počet obyvateľov Zeme mohol vzrásť na viac ako desať miliárd. Títo ľudia budú potrebovať potraviny,“ poznamenal.

Motivácia a zmysel pre pracovitosť

Za ďalšie tajomstvo svojej dlhovekosti Bálint považuje to, že vždy zostal aktívny. Stále pomáha ľuďom v Budapešti vytvárať spoločné záhrady, prednáša, píše knihy, zúčastňuje sa záhradníckych výstav a podujatí nielen v Maďarsku.

Narodeniny plánuje osláviť v tichosti, návštevou svoje obľúbenej miestnej reštaurácie spolu s rodinou. V živote musel prečkať aj veľmi tvrdé skúšky. Bálint je židovského pôvodu a počas druhej svetovej vojny bol deportovaný do koncentračného tábora v Rakúsku. Vážil len 42 kilogramov, keď sa mu s kamarátom v roku 1945 podarilo utiecť. Iba jedna z jeho dvoch sestier prežila holokaust.

Záhradkárstvo mu dalo cieľ a pocit uspokojenia, že niečo dosiahol. „Tajomstvo znie, že mnohí ľudia, ktorí majú v génoch potrebu po celý život pracovať, jednoducho musia robiť niečo užitočné,“ povedal. „Záhradkárovi každý deň rozkvitne kvetina, začne rásť semienko či dozrie paradajka,“ hovorí so širokým úsmevom.


Tagy:
záhradkár dlhovekosť György Bálint

2019-07-23 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com, Facebook/Bálint gazda  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia