Nie je to len strava a pohyb! Týchto PÄŤ osobnostných čŕt rozhoduje o dlhovekosti!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-25 15:30:00

Aj osobnosť môže ovplyvňovať vek, ktorého sa dožijeme. Vedci tvrdia, že povahové rysy môžu už počas dospievania prezrádzať, či má človek potenciál dožiť sa vysokého veku. Máte týchto päť vlastností? Gratulujeme!

Z analýzy výsledkov 15 medzinárodných štúdií vyplýva, že o dlhovekosti nerozhoduje šťastná náhoda. Šancu dožiť sa vysokú veku majú ľudia, ktorí okrem zdravého životného štýlu oplývajú aj „vlastnosťami dlhovekosti“.

Čítajte viac: Vitamíny a minerály, ktoré dokážu oddialiť starnutie: Tieto dva by v tele nemali chýbať!

Viaceré štúdie odhalili, že osobnosť človeka v strednom veku môže byť prediktorom dlhovekosti. Najnovšie sa ale výskumný tím tvorený odborníkmi z viacerých amerických univerzít rozhodol hlbšie preskúmať, aké vlastnosti ľuďom pomáhajú znížiť riziko skoršieho úmrtia už v tínedžerskom veku.

Výskumníci sa zamerali na vek dožitia tisícky absolventov amerických stredných škôl z roku 1960. Zároveň mali k dispozícii údaje o výsledkoch psychologických testov, ktoré v čase štúdia absolvovali. Poznali teda aj záznamy o ich osobnostných črtách.

Päť silných stránok

Vedci sa zamerali na päť kľúčových charakteristík: pohodu, extraverziu, zásadovosť, otvorenosť a neuroticizmus. Zistili, že ľudia, ktorých možno opísať ako pokojnejších, empatickejších, svedomitejších, zdravo zvedavých, ale vyzretých, a tiež menej impulzívnych, mali nižšie skóre predčasného rizika úmrtia než jednotlivci bez týchto vlastností.

Podľa odborníkov síce nájdená súvislosť nevylučuje aj výnimky z pravidla, ale rozvíjanie týchto stránok osobnosti môže viesť k nižším zdravotným rizikám. Hoci sa osobnosť človeka v priebehu života môže meniť, niektoré dominantné osobnostné črty ostávajú. A práve tie môžu ovplyvniť, k akému životnému štýlu sa človek prikloní. Podrpbnosti zverejnil magazín Journal of Research in Personality.

Fotogaléria


Tagy:
dlhovekosť vlastnosti

2018-11-25 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia