Centimetre o vás hovoria viac, než si myslíte: Takáto telesná výška predurčuje k dlhovekosti!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-27 15:30:00

Na dĺžku života má vplyv mnoho známych faktorov, napríklad stravovanie, fyzická aktivita, ale aj duševné pohoda. Zdá sa však, že by sa k nim v prípade žien mali pridať aj telesné rozmery. Niektoré totiž nepridávajú len pár centimetrov navyše, ale aj zopár rokov navyše.

Výška a telesná hmotnosť môžu u žien ovplyvniť dĺžku života viac než u mužov – tak znie záver najnovšej štúdie holandských vedcov, ktorí svoje zistenia publikovali v magazíne Journal of Epidemiology & Community Health.

Čítajte viac: Vysokí ľudia by sa mali mať na pozore: Ak meriate toľkoto centimetrov, ste v ohrození!

Vedci tvrdia, že muži aj ženy by mali športovať denne, aby zvýšili svoju šancu dožiť sa vysokého veku. V prípade žien je to aspoň hodina aktívneho pohybu denne. Na dĺžku života má totiž neblahý vplyv sedavý spôsob života a priberanie na váhe, ktoré krivku dlhovekosti výrazne zaobľujú smerom nadol. Že je obezita rizikový faktor predčasného úmrtia, netreba nikomu pripomínať.

Výskumníkov však zaujímalo, do akej miery ovplyvňuje dĺžku života pohlavie, pričom sa sústredili najmä na ženy. S týmto cieľom analyzovali údaje z holandskej štúdie zahŕňajúcej informácie o vyše 120-tisíc mužoch a ženách vo veku od 55 do 69 rokov. Účastníci v roku 1986, keď mali vyše 20 rokov, poskytli odborníkom údaje o svojej váhe, výške a fyzickej aktivite vo voľnom čase. Vedci týchto ľudí sledovali až do ich úmrtia, aby porovnali, aké faktory ovplyvňovali dĺžku ich života. Do úvahy brali aj rizikové faktory, teda fajčenie či pitie alkoholu.

Vyššie a chudšie ženy mali vyhodu

Deväťdesiatky sa dožilo 16,7 percenta mužov a 34,4 percenta žien. Výskumníkov na ženách, ktoré sa dožili vysokého veku, zaujalo to, že boli v priemere vyššie a na začiatku štúdie boli tiež štíhlejšie než zvyšné ženy. Tie, ktoré boli vyššie ako 175 centimetrov, mali o 31 percent vyššiu šancu, že sa dožijú 90 rokov oproti ženám s výškou do 160 centimetrov.

U mužov však podobný vzťah medzi výškou a váhou vedci nenašli. V prípade mužského pohlavia zohrávala najvýznamnejšiu úlohu úroveň fyzickej aktivity. Keď muži športovali viac ako 90 minút denne, mali o 39 percent vyššiu pravdepodobnosť dožitia 90 rokov než tí muži, ktorí sa hýbali len polhodinu denne alebo menej.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
výška dlhovekosť dĺžka života

2019-01-27 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia