Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obyčajná voda zrýchľuje metabolizmus až o 30 percent: Ale musí mať tú správnu teplotu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudské telo potrebuje zhruba dva litre vody denne. Dvadsať percent tekutín pochádza z potravín, ktoré zjeme, najmä z ovocia a zeleniny. Zvyšných 80 percent telo dopĺňa pitím vody. Prezradíme vám, ako pomocou nej môžete schudnúť, resp. zrýchliť unavený metabolizmus.

Niekedy sa hovorí, že voda pomáha chudnúť. Voda nemá žiadne kalórie a je nevyhnutnou zložkou pre rast a obnovu štruktúr v našom organizme. Nutriční poradcovia však odporúčajú piť viac vody na dosiahnutie a udržanie žiaducej hmotnosti. Radia: „Obmedzte pitie iných nápojov, ako je voda“, „pite počas cvičenia, udržíte sa tak viac aktívny“, či „tým, že budete piť, eliminujete toxíny, ktoré spomaľujú váš metabolizmus“.

Čítajte viac: Každý deň vypil nálev z kyslých uhoriek: Po 10 dňoch prišli zmeny!

Význam pôsobenia vody v našom organizme je však spojený s iným zásadným javom potvrdeným klinickým výskumom: s termogenézou, teda produkciou tepla organizmu, píše taliansky denník La Repubblica.

Nemecká štúdia z roku 2003 nazvaná Termogenéza indukovaná vodou a zverejnená na stránkach The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism ukázala, že voda vplýva na metabolizmus, teda na to, koľko kalórií náš organizmus denne spáli.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Stačia dva poháre vody

Vedci zistili, že vypitie dvoch pohárov vody (500 mililitrov) izbovej teploty (22 stupňov Celzia) zvyšuje výkon metabolizmu o 30 percent ako u mužov, tak aj u žien. Zvýšenie nasleduje asi desať minút po vypití vody a dosahuje vrchol po 30 až 40 minútach. To však nie je všetko. Vedci pozorovali, že tento účinok má voda s teplotou od 22 do 37 stupňov Celzia. Táto teplota je schopná „spaľovať“ tuky u mužov a sacharidy u žien.

Po vode sa chudne nielen preto, že zaplní žalúdok a nemáme potom chuť jesť. Predovšetkým: keď pijeme, uvádzame do chodu sériu metabolických mechanizmov, na prvom mieste termogenézu, ktorá nám skutočne pomáha znižovať váhu. Ak do našej diéty zaradíme najmenej osem pohárov vody denne a budeme trvalo vyvíjať fyzickú aktivitu, výsledky budú viditeľné a trvalé.

Má drenážny účinok

Aby sme urýchlili pozitívne účinky redukčnej diéty, zbavili sa toxínov a potlačili pocit hladu, je potrebné zabezpečiť telu správny prísun vody. Voda má drenážny účinok, pomáha eliminovať toxíny a vyvoláva pocit sýtosti: vypitie dvoch pohárov vody pred raňajkami, obedom a večerou umožňuje pocit sýtosti pri jedle dosiahnuť oveľa rýchlejšie. Účinok je ešte výraznejší, keď pijeme vodu s bublinkami.

Viac o téme: VodaChudnutieMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9