FOTO ako dôkaz: Toto môžu spôsobiť chladené nápoje v horúcom počasí!

Zdroj: gettyimages.com
2018-07-13 12:00:00

Keď ortuť na teplomeri atakuje tridsiatku, zatúžime po poriadnom osviežení! Dostaneme chuť na chladený nápoj, ktorý doslova jedným hltom vypijeme. Túžba po schladení však prináša svoju daň!

 

Horúce počasie priam láka na konzmáciu jedál, ktoré osviežia. Aj preto dávame v lete prednosť studeným nápojom. To sa vám však môže vypomstiť! ľahko totiž môžete skončiť s červenou a zakrvavenou tvárou.

Nebezpečné dôsledky

"Studená voda je vraj dobrá, ako by mohla byť zlá? Nuž, včera som to zitil." To sú slová Adama Schauba z texaského Houstonu, ktorý sa podelil o nepríjemnú skúsenosť s pitím chladeného nápoja na sociálnej sieti. V horúcom počasí vypil v priebehu chvíľky dve fľaše chladenej vody. Následky boli hrôzostrašné!

Čítajte tiež: Dovolenka v Chorvátsku sa môže predražiť: Pozor na tieto bežne užívané lieky!

Adam pracoval vonku pri teplote 37 stupňov Celzia. Jeho otec si všimol, že bol akýsi červený, tak ho poslal na prestávku. Hneď vypil fľašu studenej vody a išiel do kabíny kamiónu, kde bola zapnutá klimatizácia. Tam vypil ďalšiu fľašu studenej vody. Potom to však naňho prišlo.

"Pred očami sa mi objavili fľaky, bolo mi nevoľno a mravčilo mi v rukách a nohách. Chýbalo málo a zvracal by som. Potom si len pamätám, ako som otvoril dvere, potom som mal som padol na betón a otec mi utieral krv. Vraj sa mi oči prevrátili dohora a pár minút som bol v bezvedomí," rozpráva Adam o nepríjemnom zážitku.

Prečo sa vyhnúť studeným nápojom?

Zdravotníci mu potom vysvetlili, že piť studenú vodu v horúcom počasí nie je dobrý nápad. Ako povedala všeobecná lekárka Sarah Jarvisová pre denník The Sun, išlo o exptrémny prejav tzv. zmrazeného mozgu, ktorý už vo svojom živote zažil už takmer každý z nás. Ak by ste vypili veľmi studený nápoj, vo vašom tele dôjde k zmenám, ktoré nie sú práve najpríjemnejšie.

"Chlad stimuluje nervy v okolí horného podnebia. Výsledkom je rýchla kontrakcia a následné roztiahnutie cievok v prínosových dutinách. Spôsobuje to náhlu bolesť a tiež malátnosť," upozorňuje lekárka.

Adam mal podobné príznaky, keďže omdlel, k čomu dochádza kvôli nedostatku krvi v mozgu. Je veľa ľudí, ktorí vypijú naraz väčšie množstvo studenej vody a necítia sa dobre. Lekárka to preto neodporúča!

Podľa zdravotníkov si treba dávať pozor a piť studené nápoje pomaly po dúškoch. Najlepšie je však piť v horúcom počasí tekutiny v izbových teplotách. Inak by ste mohli dopadnúť ako Adam, ktorý je reálnym príkladom toho, čo môžu spôsobiť studené nápoje, vypité počas teplého dňa.

2018-07-13 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia