Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Amanda (47) verila, že má zápalové ochorenie čriev: Odkaz pre všetkých so zvláštnymi príznakmi

Amanda Cunningtonová. Foto: Facebook/Amanda Cunnington
Amanda Cunningtonová. Foto: Facebook/Amanda Cunnington

O vážnosti svojej choroby až do poslednej chvíle netušila. Amanda Cunningtonová si myslela, že trpí nejakým druhom zápalového ochorenia čriev. Z omylu je vyvrátilo až dôkladné vyšetrenie, po ktorom jej diagnostikovali rakovinu hrubého čreva.

Prípad Amandy Cunningtonovej z Bristolu je zvláštny tým, že Britku netrápili typické ťažkosti spojené s rakovinou hrubého čreva. Ako napísala na svojej facebookovej stránke, nepociťovala bolesť, nemala anémiu a netrápilo ju ani ubúdanie hmotnosti. Jediné, čo jej komplikovalo život, bola zápcha a zhoršená nálada. Na to, že by mohla mať rakovinu, ani nepomyslela. Aj preto pri varovných príznakoch nezmenila svoje stravovacie návyky a pila až príliš veľa kávy.

Čítajte viac: Základ slovenskej kuchyne ako ochrana pred ochorením: Jedinečný vplyv cibule a cesnaku na črevá!

Krv v stolici si Amanda nevšímala, pretože jej ani nezišlo na um, že by sa niečím takým mala zaoberať. Aj preto Britka vo svojom príspevku na Facebooku napísala, že je veľmi dôležité všímať si aj tie najmenšie zdravotné zmeny.

Čítajte viac: Gastroenterológ Boris Pekárek: Dve zásady, ktoré by mal dodržiavať každý

Našťastie pre Amandu, lekári jej po operácii oznámili dobrú správu: „Moja prognóza je dobrá a lekári predpokladajú, že ma vyliečia.“ Ako však dodala vo svojom odkaze ostatným ľuďom, „trvajte, prosím, na kolonoskopickom vyšetrení“. Britka aj jej ošetrujúci lekári si totiž spočiatku mysleli, že ide o prejavy zápalového ochorenia čriev, no výsledky z kolonoskopie ich predpoklad vyvrátili.

Podľa štatistík ochorie na rakovinu hrubého čreva a konečníka približne päť percent Slovákov, čo znamená, že patríme k národom s najväčším výskytom tohto ochorenia na svete. Jednou z príčin je najmä častá konzumácia údenín a spracovaných mäsových výrobkov s obsahom karcinogénov.

 

Viac o téme: Rakovina hrubého črevaAmanda Cunnington
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9