Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezabudnuteľný nápoj detstva: Káva z cigórie je prírodný zázrak, obsahuje unikátnu zložku

Ilustračné foto: Profimedia.sk Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Profimedia.sk (Zdroj: profimedia.sk)

Čakanka, cigória alebo aj „cigorka“. To sú názvy rastliny, ktorá dala nezameniteľnú chuť obľúbenej kávovine. Čakanka obyčajná je napohľad nenápadná rastlina, ktorej koreň v sebe ukrýva obrovskú silu prírody.

Máte radi chuť „bielej obilnej kávy“? Jednou z jej hlavných zložiek je pražený a mletý koreň čakanky, rastliny, ktorej sú v ľudovom liečiteľstve pripisované mnohoraké účinky. Bylina s modrastými kvietkami sa na Slovensku vyskytuje pomerne hojne – z jej listov sa pripravujú čaje a z koreňa chutná kávovina či liečivé extrakty.

Čítajte viac: Paradoxné zistenie o pití kávy a jej účinkoch: Zrná musia mať takúto farbu a chuť!

Cigória je vynikajúcou náhradou klasickej kávy. Neobsahuje kofeín a vďaka zdravotným benefitom patrí kávovina z nej pripravená k najzdravším nápojom. Prospieva tráveniu, znižuje hladinu cukru v krvi a zmierňuje zápalové procesy.

Unikátne rastlinné probiotikum

Kávovina z čakanky je koktailom výživných látok. Jej najväčším prínosom pre organizmus je obsah inulínu, polysacharidu s probiotickými účinkami na črevá. Inulín upravuje peristaltiku a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Koreň čakanky je tiež zdrojom vitamínu C a vitamínu B6, B9, draslíka, mangánu a fosforu, informuje Healthline.com.

Blahodarný účinok na organizmus

Čakanka obsahuje zložky, ktoré podporujú funkcie nervovej sústavy a blahodarne pôsobia na matabolizmus a črevá. Koreň rastliny má zároveň protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú činnosť imunitného systému. Jeho správne fungovanie je predpokladom prevencie chronických civilizačných ochorení.

Rastlina má tiež mierne sedatívne pôsobenie, preto môže pomôcť ľudom pociťujúcim psychické napätie a úzkosť. Extrakt z koreňa je aj známym diuretikom – zvyšuje nutkanie na močenie a pomáha z tela vyplaviť toxíny.

Čakanka obyčajná. Foto: Profimedia.sk
Zobraziť galériu (2)
Čakanka obyčajná. Foto: Profimedia.sk  (Zdroj: profimedia.sk)

Kto by sa jej mal vyhnúť?

Nevýhodou čakanky je riziko vzniku alergickej reakcie u citlivých ľudí. Vyhýbať by sa jej tiež mali tehotné ženy, u ktorých môže vyvolať potrat. Takisto sa neodporúča ľuďom so žlčovými kameňmi. Pre všetkých ostatných však môže byť zdravou alternatívou kávy. Vyťažia z nej napríklad ľudia, ktorí chcú upraviť trávenie, zrýchliť metabolizmus alebo schudnúť. V jej prospech hovoria aj výskumy, podľa ktorých môže inulín znižovať hladiny cholesterolu v krvi a chrániť cievy. Výskumy tiež naznačujú, že by extrakt z čakanky mohol eliminovať progresiu rakoviny, uvádza Organicfacts.net.

Viac o téme: CigóriaČakankaObilná biela káva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9