Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Základ slovenskej kuchyne ako ochrana pred ochorením: Jedinečný vplyv cibule a cesnaku na črevá!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú jedny z najdôležitejších telesných orgánov, ktorý ak nefunguje správne, hneď sa to odrazí na celom organizme. Chcete podporiť zdravie čriev? Siahnite po určitých potravinách s účinnou látkou, ktorá z nich robí jednotku v prevencii pred nebezpečnou rakovinou!

Ruku na srdce. Kedy ste mali naposledy na tanieri cibuľu, pór alebo cesnak? Ak si neviete spomenúť, je načase to napraviť! Nová štúdia upozorňuje, že táto zelenina obsahuje účinnú látku Allium. Vďaka nej dokáže zelenina, tiež ako napr. pažítka či šalotka dramaticky znížiť riziko rakoviny čriev!

Každý rok je okolo 42 000 Britov diagnostikovaných s touto chorobou, pričom choroba zabije viac ako 16 000 z nich. Výskum naznačuje, že jedna malá cibuľa denne by mohla stačiť, aby sa tomu zabránilo!

Čítajte tiež: Nebezpečné toasty z hriankovača: V priebehu pár minút toxická pohroma!

Čím viac, tým väčšia ochrana

V štúdii s viac ako 1 600 mužmi a ženami bolo zistené, že u osôb s najväčším príjmom týchto potravín s látkou allium bolo o 79 percent menej pravdepodobné, že by sa u nich vyvinula rakovina čriev než u tých, ktorí jedli menej týchto potravín. Už dávnejšie sa ukázalo, že bioaktívne zlúčeniny v zelenine s látkou allium ukázali, že chránia pred rakovinou prsníka a prostaty.

Autor najnovšej štúdie Dr. Zhi Li z nemocnice First Hospital of China Medical University v Shenyang povedal: "Čím väčšie množstvo zeleniny s látkou allium, tým lepšia ochrana."

Základ slovenskej kuchyne ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci zistili, že konzumácia aspoň 16 kg ročne tejto zeleniny môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Ide o približne jednu a pol porcie na deň, čo môže byť ekvivalent jednej cibule. 

Pozor na prípravu!

Štúdia, publikovaná v časopise Asiatic Journal of Clinical Oncology, porovnávala 833 pacientov s rakovinou čriev s rovnakým počtom zdravých ľudí pomocou dotazníka o frekvencii potravín, ktoré mali na tanieri. Dr. Li však zdôraznil, že záleží na príprave! Napríklad varenie cibule znížilo obsah užitočných látok, zatiaľ čo krájanie a drvenie čerstvého cesnaku bolo prospešnejšie. 

Viac o téme: CesnakZeleninaZdravieRakovinaCibuľaPrevenciaČrevá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9