Stačí 20 cigariet denne a odskáču si to vaše oči: Neskutočné, ako zlozvyk mení zrak!

Zdroj: pixabay.com
2019-02-24 06:00:00

To, že fajčenie je neresť, ktorá spôsobuje zvýšené riziko vzniku mnohých chorôb, nie je ničím novým. Najnovšie však vedci odhalili, ako vplýva na najdôležitejší telesný orgán – oči. Neuveriteľné, ako vplýva na zrak!

Nerozlišujú farby

Fajčiari, hoci si to neuvedomujú, inak vidia, než tí, ktorí cigariet ani len nedotknú. Podľa vedcov majú obmedzenú schopnosť odlíšiť farby a taktiež nevidia kontrasty farieb a tiene tak ako nefajčiari. Štúdia zistila, že sa to deje u tých, ktorí vyfajčia denne 20 cigariet. V tom prípade musia rátať s narušeným videním a zníženou schopnosťou vidieť a rozlišovať farby!

Čítajte tiež: Silu bobkového listu odhalí oheň: Po zapálení bylinky nastanú tieto zmeny!

Toto zistenie má na svedomí štúdia, ktorú viedla Rutgers University v New Jersey. Prišla na to, že silní fajčiari nevidia toľko rozdielov medzi farbami v porovnaní s nefajčiarmi.

Zo skupiny 134 zdravých ľudí vo veku od 25 do 45 rokov 71 z nich vyfajčilo menej než 15 cigariet denne, zatiaľ čo 63 ľudí fajčilo viac ako 20 denne. Výskumníci sa pozreli na to, ako môžu účastníci vidieť úroveň kontrastu a farby pri pohľade na obrazovku. Výsledky zistili, že došlo k významným zmenám v červeno-zelenej a modro-žltej farebnej vízii u fajčiarov!

Vo väčšine prípadov sú problémy s rozpoznaním farieb genetické, ale ochorenie alebo zranenie - ako napríklad cukrovka alebo glaukóm – taktiež pôsobia na optický nerv alebo sietnicu a môžu spôsobiť stratu rozpoznania farby. 

Môžu za to toxické látky

Vedci už vedia, že vystavenie chemikáliám, ktoré sa nachádzajú v cigaretách, ako je sulfid uhličitý a styrén môže poškodiť zrak, ale existuje len málo štúdií, ktoré spájajú fajčenie s nedostatkom farebného videnia. Nový výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Psychiatry Research, naznačuje, že fajčenie môže poškodiť krvné cievy v očiach a spôsobiť nedostatok farebného videnia.

Aby toho nebolo málo, fajčiari sú tiež dvojnásobne vystavení riziku vzniku makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom. Ide o bežný stav, ktorý poškodzuje zrak v priebehu času.

Dr Steven Silverstein, spoluautor a riaditeľ výskumu na Rutgers University Behavioral Health Care, povedal: "Cigaretový dym pozostáva z mnohých zlúčenín, ktoré sú škodlivé pre zdravie. A to bolo spojené so znížením hrúbky vrstiev v mozgu a mozgových lézií, zahŕňajúcich oblasti ako čelný lalok, ktorý hrá úlohu v dobrovoľnom pohybe a kontrole myslenia a zníženie aktivity v oblasti mozgu, ktorá spracováva zrak. Predchádzajúce štúdie poukazujú na dlhodobé fajčenie, pretože zdvojnásobujú riziko vzniku makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom a ide o faktor spôsobujúci žltnutie šošovky a zápal. Naše výsledky naznačujú, že nadmerné používanie cigariet alebo chronické vystavenie ich zlúčeninám ovplyvňuje vizuálnu diskrimináciu a podporuje existenciu celkového deficitu vo vizuálnom spracovaní závislosti od tabaku."

Fajčiari sú tak nielen vystavení väčšiemu riziku srdcových ochorení, infarktu a mozgovej príhody. Okrem toho, že cigarety spôsobujú rakovinu v mnohých častiach tela, vrátane pľúc, úst a hrdla, ohrozené sú aj naše oči, bez ktorých by sme nemohli normálne fungovať. 

Fotogaléria


Tagy:
cigarety fajčenie oči zrak choroby

2019-02-24 06:00:00  |  Foto: pixabay.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia