Nebezpečné toasty z hriankovača: V priebehu pár minút toxická pohroma!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-19 11:20:00

Je to horšie, ako keby ste stáli na križovatke, kde je rušná premávka a vdychovali výpary z áut! K tomu prirovnali výskumníci konzumáciu spálených toastov z hriankovača, ktorá je pre nás veľmi škodlivá. Ako je to možné?

Kto by nemal rád toasty! Chrumkavé kúsky z hriankovača sú u mnohých obľúbenými raňajkami. Niektorí ich však majú radi spálené, alebo stačí chvíľka nepozornosti a z hriankovača ich vytiahnete v tmavohnedej farbe. Vtedy sa to celé začne! V priebehu pár minút ste vystavení nebezpečenstvu, ktoré, ako tvrdia vedci, je údajne ešte horšie ako keby ste boli vonku a dýchali výpary z áut.

Výskumníci na Texaskej univerzite v Austine zistili, že spálené toasty boli veľmi škodlivé a toxické. Najbezpečnejším spôsobom bolo vytiahnuť kúsky chleba z hriankovača o niečo skôr tak, aby mali svetlo-hnedú farbu. 

Čítajte tiež: Ako správne skladovať orechy? Takto vám vydržia čerstvé dlhé roky!

Čo sa deje v hriankovači? 

Tím expertov z USA postavil maketu trojpodlažného domu a vybavil ho monitormi na posúdenie toho, ako každodenné aktivity ovplyvňujú kvalitu ovzdušia. Zistili, že praženie a vyprážanie sa môže ukázať ako toxické! Výskumník Marina Vance však upozornil, že najväčším šokom bolo zistenie, aký je vplyv toastovačov. Podľa thetimes.co.uk sa zistilo, že sa do vzduchu uvoľňovali toxické častice v momente, keď boli zapnuté. 

"Keď sa robí toast, ohrievacia hmota začne otepľovať odpadky v hriankovači, ktorý obsahuje oleje. Odhalili sme prítomnosť etanolu, čo je vedľajší produkt kvasenia. Ak sa malé kúsky chleba dotýkajú vykurovacieho telesa, môžete vidieť a zacítiť dym z drobkov na spodnej časti hriankovača. Vzniknú tak veľmi nezdravé úrovne znečistenia ovzdušia v porovnaní s normami kvality vonkajšieho ovzdušia," povedal Vance Americkej asociácii pre pokrok v oblasti vedy.

Podobné znečisťujúce látky sa uvoľňovali do ovzdušia z čistiacich prostriedkov na domáce použitie a čističov vzduchu, ktoré sa zapájajú do zásuvky. Taktiež vonné sviečky a kachle na drevo sa ukázali silnými znečisťovateľmi. 

Toxicita nad limitom!

Iný výskum nedávno publikovaný v akademickom časopise Atmosphere zase meral, aké zlé sú niektoré znečisťujúce látky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby vzduch neobsahoval viac ako 25 mikrogramov jemných častíc. 

Výskum zistil, že sa chlieb premenil na koncentráciu zlatých hnedých častíc v okolitom priestore na 300 až 400 mikrogramov na meter kubický! Keď sa toasty nechali tmavo hnedé, hladiny častíc stúpali na 3 000-4 000 mikrogramov na meter kubický, čo je viac ako 150-násobok limitu WHO.

V Marylebone Road v strednom Londýne, ktorá má jednu z najvyšších úrovní znečistenia v krajine, bolo v roku 2017 nameraných dvojnásobok hranice 200 mikrogramov na 38 prípadoch, podľa údajov King's College v Londýne.

Jonathan Grigg, profesor, ktorý predsedá výboru, vyšetrujúceho znečistenie ovzdušia v uzavretých priestoroch v USA, uviedol: "Tento výskum by mohol byť prebudením, ktoré upozorňuje na riziká, ktoré predstavujú hriankovače."


Tagy:
hriankovač zdravie ovzdušie toasty toxické látky

2019-02-19 11:20:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia