Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ONLINE PORADŇA: Sú nízkotučné potraviny skutočne zdravé?

Meno MUDr. Ivana Majerčáka sa spája najmä s liečením obezity, ktorej sa venuje už vyše 18 rokov.
Meno MUDr. Ivana Majerčáka sa spája najmä s liečením obezity, ktorej sa venuje už vyše 18 rokov.

Tuk predstavuje jednu zo základných a hlavných zložiek potravy. Jeho konzumácii by sme sa teda rozhodne nemali vyhýbať, no treba si dávať pozor na rôzne typy tukov, z ktorých jedny sú škodlivé. „Zlé“ tuky boli témou uplynulých dvoch týždňov, ku ktorej ste mali možnosť posielať nám svoje otázky. Pozrite sa na odpovede od odborníka na liečbu obezity MUDr. Ivana Majerčáka.

Odpovede na vaše otázky

Sú „dobré“ a „zlé“ tuky nejakým spôsobom rozlíšiteľné aj na obaloch výrobkov, alebo je nejaký spôsob, ako rozlíšiť výrobky s vysokým obsahom „zlých“ tukov?

MUDr. Majerčák: Áno sú. Na obaloch je okrem celkového množstva tuku uvedené aj koľko z tohto celkového množstva predstavujú nasýtené (čiže „zlé“) tuky. Ideálne je teda zvoliť výrobok s nižším celkovým obsahom tukov a z celého množstva tuku vo výrobku čo najmenej nasýtených tukov.

 

V článku píšete, že rastlinné oleje sú dobrou voľbou. Je teda vyprážanie napr. v slnečnicovom oleji v poriadku? Alebo je to myslené skôr na varenie?

MUDr. Majerčák: V zdravom stravovaní vyprážanie nepatrí medzi odporúčaný technologický spôsob úpravy potravín. Uprednostňujeme varenie, dusenie, grilovanie, úprava v pare, v alobale, vo vodnom kúpeli, slabé pečenie alebno zapekanie. Alternatívou môžu byť tzv. “moderné fritézy”, ktoré vyžadujú minimálne množstvo (lyžičku) oleja, čím dosiahneme výrazne nižší obsah tuku v pripravenom jedle. Napr. v hranolčekoch len 3 % oproti napr. 10-15 % v tradičných z bežných stánkov rýchleho občerstvenia.

 

Chcem sa spýtať, aký je váš názor v rámci používania masla, margarínu alebo melanže (kombinácia masla a margarínu). Ja preferujem kvôli chuti maslo. Čo odporúčate ako ideálne Vy?

MUDr. Majerčák: Ideálnym rozhodcom medzi maslom a margarínom je  “krajčírsky meter”. Potrebujete len chvíľu času. Odmerajte si čo najpresnejšie obvod svojho pásu. Merať budete v polovici vzdialenosti medzi dolným okrajom rebier a vrcholom panvovej kosti.  Výsledok vydeľte svojou výškou.  V závislosti od veku by som odporúčal  odmerať presne aj výšku. Pacienti často celý život udávajú výšku, ktorú mali na strednej škole a neuvedomujú si, že vekom sa „zmenšujeme“. Rozdiel medzi pacientom udávanou a reálnou výškou sú niekedy aj 3-4 cm. Ak vám pri delení pás/výška vyšlo číslo 0,5 a menej, nie je dôvod obmedzovať maslo vo Vašom jedálničku. Ak je však Váš obvod pásu viac než polovica Vašej výšky, uprednostnil by som skôr kvalitný margarín.

 

Často si robievame doma ryby a kuracie prsia na masle. Na oleji je to takmer nejedlé. Aký recept odporúčate ako náhradu takejto prípravy mäsa? Je vôbec nejaká zdravšia alternatíva?

MUDr. Majerčák: Zdravšou alternatívou je grilovanie, príprava v alobale, slabé pečenie alebo zapekanie. Pokiaľ chcete pripraviť jedlá podľa zaužívaných receptov, skúste maslo nahradiť rastlinnou tukovou nátierkou s maslovou príchuťou. Je vhodná aj na teplú kuchyňu a obsahuje výrazne menej nasýtených tukov.

 

Vravíte, že je lepšie užívať nízkotučné produkty. Sú však rovnako kvalitné ako tie klasické? Nie sú do nich kvôli ich „light“ prevedeniu pridávané dochucovadlá, ktoré sú skôr zdraviu neprospešné?

MUDr. Majerčák: Súhlasím, že označenie „light“ neznamená automaticky, že sa jedná o zdravú potravinu. V rámci kurzov znižovania hmotnosti dostali účastníci kurzu domácu úlohu priniesť obaly od „light“ výrobkov. Nejeden výrobok s 0 % tuku obsahoval vysoký obsah „rýchlych cukrov“ a mali sme dokonca aj „ligh čipsy“. Iné „light“ výrobky mali zase cukor nahradený umelým sladidlom, ale boli medzi nimi samozrejme aj zdravé – napr. bez tuku s prírodným sladidlom. „Light“ je teda niekedy znížený obsah tuku alebo menej  cukru, inokedy znížený obsah soli. Odporúčam preto spoľahnúť sa na vlastnú hlavu a čítať aj informácie o zložení  „light“ potravín.

 

Bola som v máji na preventívnej prehliadke a p. doktorka mi povedala, že mám vysoký cholesterol. Zabudla som presnú nameranú hodnotu, myslím, že to bolo okolo 7 mmol/l  a predpísala mi GLETOR. Užívala som ho asi jeden mesiac a potom neskôr po vyšetrení som mala 3,47 mmol/l. Prestala som liek užívať, zdá sa mi to zbytočné. Urobila som správne, alebo mám GLETOR naďalej užívať?

MUDr. Majerčák: O užívaní liekov je ideálne sa radiť so svojím ošetrujúcim  lekárom. Nepovažujem za etické a správne, aby som sa vyjadroval ku konkrétnemu lieku u pacienta, ktorého som nevyšetril. Odpoviem Vám ale vo všeobecnosti. GLETOR patrí do skupiny statínov, teda liekov, ktoré upravujú hladinu tukov. Jedná sa väčšinou o dlhodobú  liečbu, ak pacient nemá nežiadúce účinky, ktoré nie sú časté. Vo všeobecnosti sa neodporúča liek náhle vysadiť. V závislosti od dávky, ktorú ste užívala, by som asi skôr uvažoval o znížení dávky a v prípade možnosti vysadenia lieku (po porade s lekárom) by som ho vysadzoval postupne.

 

Ako je to s polotovarmi a tukmi? Zlé tuky sú vraj v predpripravenom pečive v supermarketoch. A čo teda napr. koláče v prášku, sáčkové polievky, hotové jedlá (pizza, rybie prsty)? Ako sú na tom so “zlými” tukmi tieto jedlá?

MUDr. Majerčák: Vo všeobecnosti zo zdravotného hľadiska platí, že je zdravšie stravovanie doma než vonku. Myslím tým doma pripravené jedlo, nie domov prinesený polotovar. Štatisticky sú práve tieto produkty najčastejším zdrojom nezdravých skrytých tukov. Takže, ak už polotovar, tak s presným zložením uvedeným na obale výrobku, ideálne s minimom prípadne bez pridania chemických konzervačných látok. Ak zloženie na obale nie je uvedené, môžete rátať s dietologickým rizikom.

 

Neodporúčate masť? Sú doktori, ktorí ju odporúčajú, pretože sme na masti vyrastali a je zdravšia ako oleje, napr: olivový atď., ktorý nemáme používať. Tak ako to je?

MUDr. Majerčák: Zdravý človek s normálnou hladinou tukov v krvi bez nadváhy, ktorý ma dostatok pohybovej aktivity, môže do jedálnička zaradiť aj bravčovú či kačaciu masť. Ich „škodlivosť“ pre zdravie vyplýva hlavne z faktu, že masť je energeticky vysoko denzitná potravina. Teda obsahuje veľa energie pri malom objeme. Individuálne si viete prispôsobiť zastúpenie masti v strave pomocou krajčírskeho metra. Odmerajte si obvod pásu a vydeľte ho svojou výškou. Pri výsledku menej ako 0,5 môžete zaradiť aj živočíšne tuky. Ak je Váš obvod pásu viac než polovica Vašej výšky, tak by ste mali uprednostniť skôr kvalitné rastlinné tuky.  Z medicínskeho hľadiska teda nie je jednoznačný dôvod univerzálne masť zakazovať. Odporúčania obmedzujúce masť vychádzajú hlavne zo skutočnosti, že dve tretiny slovenskej populácie majú nadváhu alebo už obezitu a pre nich sa jedná o nevhodnú potravinu. A zabúdať netreba ani na fakt, že všetky stravovacie odporúčania by mali byť doplnené aj pravidelnou pohybovou aktivitou. Navyše, živočíšne tuky majú vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, a pri ich nadbytočnej konzumácií dochádza k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi a tým aj rizika výskytu srdcovo –cievnych ochorení.

 

Témou predchádzajúcich dvoch týždňov bolo Cholesterol. Prečítajte si článok, kde MUDr. Ivan Majerčák odpovedal čitateľom na otázky ohľadom tejto témy.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9